EU nenamjenski potrošila 3,3 milijarde eura iz budžeta 2017.

Dodajte komentar

Evropska unija (EU) nenamjenski je potrošila oko 3,3 milijarde eura, odnosno 2,4 posto ukupnog budžeta iz 2017. godine, manje nego godinu dana prije, pokazao je godišnji izvještaj Evropskog revizorskog suda.

Nenamjenski utrošena su sredstva koja nisu utrošena u skladu s propisima u EU, bilo da je riječ o računovodstvenoj grešci ili o prenamjeni sredstava.

Revizori ujedno ističu kako se udio nenamjenski potrošenih sredstava smanjuje zahvaljujući efikasnijem sistemu revizije. U 2016. taj je udio procijenjen na 3,1 posto, nasuprot 3,8 posto procijenjenih za godinu ranije.

Godišnji izvještaj Evropskog revizorskog suda dolazi u kritičnom trenutku za Evropsku uniju, s obzirom na bojazni Brisela da bi jačanje euroskepticizma moglo dati vjetar u leđa populističkim strankama na idućim izborima za Evropski parlament (EP).

Osim toga, zemlje članice pripremaju se za uobičajeno teške progovore o dugoročnom finansijskom okviru EU-a, a još treba da postignu dogovor s EP-om u vezi predloga proračuna za 2019. godinu, podsjeća Dpa.

Ukupna potrošnja na nivou EU-a iznosila je prošle godine 137,4 milijarde eura.

Među nenamjenski utrošenim sredstvima revizori ističu primjer “velikog istraživačkog instituta u Njemačkoj koji je dobio sredstva iz EU za potrebe istraživačkog projekta, ali ih je dijelom utrošio na troškove koji nisu povezani s tim projektom”.

Predsjednik Evropskog revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne upozorio je EU da ne daje obećanja koja ne može ispuniti, s obzirom na to da je EU budžet 50 puta manji od onog koliko godišnje utroše njegove zemlje članice.

“Ako stvaramo očekivanja koja ne možemo ispuniti, gubimo vjerodostojnost kod naših građana, a što je važnije, gubimo njihovo povjerenje”, poručio je čelnik tog suda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *