Solana postaje park prirode

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o projektu “Finalizacija Studije zaštite područja Ulcinjske solane”.

Studija će, kako navode, biti proslijeđena Opštini Ulcinj, nakon čega će biti stečeni uslovi za proglašenje Ulcinjske solane parkom prirode.

Iz društva “Dr Martin Schneider – Jacoby” (MSJA) su kazali “Vijestima” podsjećaju da bi, prema ranijim najavama, Solana u Ulcinju trebalo da dobije status zaštićenog područja do kraja godine.

Podsjetili su i da je revidirana studija zaštite Ulcinjske solane, prema obećanjima, trebalo da Opštini Ulcinj, bude proslijeđena još u maju.

“Ministar održivog razvoja Pavle Radulović je na međunarodnoj konferenciji o Solani u aprilu javno rekao da će studiju zaštite dostaviti Opštini Ulcinj u roku od mjesec. Rekao je i da će Solana do kraja godine biti proglašena zaštićenim područjem”, podsjetili su iz MSJA, navodeći da je Solani neophodna hitna formalna zaštita.

“Stanje u Solani je alarmantno – više od 60 odsto solanskih bazena je ovog ljeta bilo van funkcije, postalo pustinja ili je obraslo biljkama. Solanu je stoga neophodno zaštititi i napraviti plan za njeno hitno obnavljanje. Bez adekvatne zaštite Solane na osnovu Zakona o zaštiti prirode, a ne na osnovu prostornih planova, kako se sada manipuliše njenom zaštitom, Solana će se i dalje nalaziti u izvještajima o napretku Evropske komisije i njena degradacija će svakim danom biti veća i veća”, kazali su iz MSJA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *