Proglašeni pobjednici Nagrade za društvene promjene

Dodajte komentar

Četiri tima mladih budućih preduzetnika postala su crnogorski pobjednici najvećeg evropskog programa podrške razvoju društvenih biznisa. Pobjednički timovi dobijaju stručnu mentorsku podršku, putovanje na godišnji Međunarodni samit Nagrade za društvene promjene i početni kapital za pokretanje posla.

Zajedničko za sve pobjedničke ideje iz različitih dijelova Crne Gore, jeste snažna društvena komponenta kojom pokazuju opredijeljenost za mijenjanje društva u kojem žive. Među osam timova finalista, glasovima online zajednice izabran je jedan pobjednički, dok su o preostale tri pobjedničke ideje odlučili članovi stručnog žirija Nagrade za društvene promjene.

Pobjedu u glasanju online zajednice odnio je tim Light4Life koji je razvio opremu za osvetljavanje pješačkih prelaza i to tako da led svjetla upozoravaju vozače neporedno prije nego što pješak stupi na pješački prelaz. Ovaj projekat dobio je putovanje na Međunarodni samit Nagrade za društvene promjene koji se ove godine održava uz prijestonici Gruzije, Tbilisiju, dalju mentorsku podršku i početni kapital u iznosu od 1.500 eura.

Istu nagradu, samo prema izboru žirija, osvojili su timovi Džepni psiholog i Remake. Džepni psiholog je tim koji namjerava da poboljša brigu o mentalnom zdravlju građana Crne Gore, nudeći online usluge psihološke podrške, dok Remake namjerava da razvije opremu za jednostavniju reciklažu i ponovnu upotrebu plastičnog otpada, posebno onog koji nastaje tokom velikih festivala širom Crne Gore. Žiri je odlučio da još jedan projekat nagradi prilikom da svoju ideju dodatno razvija uz stručnu podršku i prostor za rad, a riječ je o projektu Pametna bova – uređaju koji bi detektovao i u realnom vremenu prijavljivao korišćenje eksploziva za ilegalni izlov ribe iz mora.

Nagrada za društvene promjene ideja je potekla sa jedne od najuglednijih visokoškolskih ustanova u Evropi – Bečkog univerziteta za biznis i ekonomiju, a od 2009. razvija se uz podršku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije. Ove godine dodjeljuje se u 26 zemalja Evrope, Azije i Afrike, a misija projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šanse da mladi mijenjaju društvo u kojem žive. Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica.

Ovaj program u Crnoj Gori od 2016. godine sprovodi regionalna organizacija Propulsion u partnerstvu sa Erste bankom Crna Gora, Coca-Cola HBC Crna Gora, mtel Digitalnom fabrikom, Univerzitetom Donja Gorica, Američkim kutkom u Podgorici i  Regionalnim biznis centrom Berane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *