Radunović: Za žiralno plaćanje ćemo dati precizno uputstvo

Dodajte komentar

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je državi neophodna modernizacija Poreske uprave (PU) i elektronska fiskalizacija koja je njena nadgradnja i koja se može primijeniti.

On je na okruglom stolu o Nacrtu zakona o elektronskloj fiskalizaciji, koji je organizovalo Ministarstvo finansija, saopštio da je neophodno da podaci o prometu u realnom vremenu budu kod PU, što sada nije slučaj sa registar kasama i što je najveći nedostatak u postojećem sistemu. Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 10. oktobra, a predviđa da se registar kase zamijene kompjuterima i uspostavi sistem koji se zasniva na elektronskom prenosu podataka o prometu koji obuhvata i žiralna, a ne samo gotovinska plaćanja.

On je juče, odgovarajući na brojne primjedbe i negodovanja privrednika, kazao da je država odredila rokove za elektronsku fiskalizaciju i da će dati sve od sebe da ih ispuni.

– Otvoreno da kažem da i ja imam dileme kako ćemo uspjeti kompletan projekat da primijenimo. Nemam dilemu da se gotovinsko plaćanje može staviti pod kontrolu uz tehničke popravke i pojačan internet. Imam dilemu i mudar treba biti kako da se riješi bezgotovinsko unošenje, ali će stručne službe dati uputstvo. Ovaj zakon mora sadržati uputstvo o kompletnoj primjeni – kazao je Radunović i podsjetio da se sve ovo radi zbog činjenice da je siva ekonomija preko 30 odsto.

Naveo je da se već prve godine primjene elektronske fiskalizacije može naplatiti 15 do 17 miliona eura više poreza.

– To je ozbiljan motiv. Nećemo ući ni u šta što je neizvodljivo, jer bismo bili budale da krenemo da uradimo nešto što nije moguće. Sigurno je da nećemo, kako su neki od privrednika izračunali, „baciti“ 12 miliona eura vrijedne postojeće opreme i napraviti deset miliona novih troškova – kategoričan je Radunović, koji navodi da će se naći rješenje da se dio opreme iskoristiti i stvore pretpostavke za primjenu elektronske fiskalizacije po najpovoljnijim uslovima – pa i na teret budžeta, jer je to opšta stvar.

Podsjetio je da obim naplate poreza nije dobar, da nijesu zadovoljni ni u državi, a ni privrednici.

– Novim sistemom se stvaraju pretpostavke za ciljane kontrole. Najidealnije bi bilo kada bismo imali toliko poreskih inspektora da svuda budu po terenu, ali je to nemoguće – ocijenio je Radunović i dodao da država mora da ima podatke o prometu, a ne da su oni, kao sada, kod obveznika.

Komentarišući prijedlog jednog od najglasnijih protivnika nove fiskalizacije, direktora Sekasa Đorđija Markovića, da država kaže koji podaci su joj potrebni, pa će ih privreda obraditi, ministar je kazao: „Zamislite koja bi to bila pozicija države“. – Država treba da ima te podatke i da se kroz sektor rizika prave analize. Zar nije logično da država gazduje bazom podataka, a to je bio najveći nedostatak registar kasa – kazao je Radunović i podsjetio da će modernizacija PU koštati 14 miliona eura.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *