Naslovne strane dnevnih novina za 2. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Zakon o fiskalizaciji smanjiće poresku administraciju

Budući Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga će dovesti do postepenog smanjenja poreske administracije, što će poreskim obveznicima olakšati postupak obračuvanja i plaćanja poreskih obaveza, kazao je juče ministar finansija Darko Radunović.

U hotelima boravilo 780.000 gostiju

U objektima kolektivnog smještaja u Crnoj Gori, prvih osam mjeseci ove godine boravilo je 779.912 turista, koji su ostvarili 3.213.523 noćenja, pokazuju novi podaci Zavoda za statistiku Monstat. Prema najnovijim preliminarnim rezultatima, broj turista veći je za 12,3 odsto, a noćenja za 7,1 odsto nego u istom periodu prethodne godine.

Bez ometanja programa ekonomskog državljanstva

Vlada Crne Gore neće dozvoliti nikakvo vaninstitucionalno ometanje programa ekonomskog državljanstva, a proces će biti realizovan u institucijama. To se precizira saopštenjem koje je Služba za odnose s javnošću objavila povodom “učestalih plasiranja netačnih informacija, kao i neovlašćenog djelovanja pojedinaca i kompanija” zbog najave pokretanja programa ekonomskog državljanstva.

Rekordnih devet mjeseci MA

Montenegro Airlines (MA) prevezao je za devet mjeseci 527.532 putnika na 6.264 letova u redovnom i čarter saobraćaju, što je za 13,6 više u odnosu na isti period 2017. U septembru je prevezeno 72.554 putnika na 806 redovnih i čarter letova, što je za 12,8 odsto više, sa avionom više i 84 letova u redovnom i čarter saobraćaju više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prosječna popunjenost najveća je na letovima za Lajpcig 86 odsto, zatim za London 84, Beograd 83, Frankfurt 79 i Pariz 77 odsto.

Dan

Zakon neće riješiti stare probleme

Novi sistem elektronske fiskalizacije neće riješiti postojeće probleme, smatraju privrednici, dok u Vladi smatraju da će se time obezbijediti potpuni podaci o realnom prometu koji omogućavaju da se efikasnije koriste kontrolni resursi i smanji siva ekonomija. To je jedan od zaključaka okruglog stola o nacrtu zakona o elektronskoj fiskalizaciji koji je juče održan u Podgorici. Predstavnica Montenegro biznis alijanse (MBA) Bojana Kalezić je kazala da u toj asocijaciiji ne smatraju da zakon radi na smanjenju sive ekonomije.

U blokadi 17,15 hiljada preduzeća

Na novom spisku Centralne banke (CBCG) preduzeća sa blokiranim računima nalazi se 36 kompanija više nego na prethodnom. Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 17,15 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,55 hiljada ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Koncesionaru odobreno povećanje taksi

Nacrt koncesionog akta za Aerodrome Crne Gore (ACG) nije u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju po pitanju načina na koji se određuju aerodromske naknade. Naime, Zakonom o vazdušnom saobraćaju, član 56, stav 5 je propisano da visinu aerodromskih naknada utvrđuje operator aerodroma, uz prethodnu saglasnost Ministarstva saobraćaja, dok u koncesionom aktu koji je radilo Ministarstvo saobraćaja piše da će to biti regulisano ugovorom o koncesiji.

Pobjeda

Radunović: Za žiralno plaćanje ćemo dati precizno uputstvo

Ministar finansija Darko Radunović je kazao daje državi neophodna modernizacija Poreske uprave (PU) i elektronska fiskalizacija kojaje njena nadgradnja i koja se može primijeniti. On je na okruglom stolu o Nacrtu zakona o elektronskloj fiskalizaciji, koji je organizovalo Ministarstvo finansija, saopštio da je neophodno da podaci o prometu u realnom vremenu budu kod PU, što sada nije slučaj sa registar kasama i što je najveći nedostatak u postojećem sistemu.

Od Crne Gore ne traže da se odrekne eura

Nakon otvaranja poglavlja XVII prilično je jasno da se od Crne Gore neće tražiti da ukine euro i uvede sopstvenu valutu, kazao je Pobjedi viceguverner dr Nikola Fabris, koji je sa guvernerom dr Radojem Zugićem nedavno bio u posjeti Evropskoj centralnoj banci.

Cijevna komerc u crvenom

Na najnovijem spisku Centralne banke u blokadi se nalazi 17.150 preduzeća i preduzetnika, što je 36 više nego prije 30 dana. Među novoblokiranim je i Cijevna komerc Podgorica čiji račun je “u crvenom 45 dana za 430.000 eura. Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je i dalje (48 dana) blokiran za 10,1 milion eura. Na novom spisku je i Vamax invest montenegro Podgorica, 83 dana za 311.000 eura, Investid Nikšić 69 dana za 226.000, Milkraft leche Bijelo Polje 27 dana za 273.000, Normal-company tri dana za 180.000,

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *