Berze u minusu, u fokusu Italija

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su pale, nakon jučerašnjeg rasta, jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, ali i poruke iz Italije da bi ta zemlja imala bolje ekonomske uslove izvan eurozone.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je juče blago ojačao.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,25 posto, na 7.475 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,50 posto, na 12.275 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 5.471 bod.

Najviše su jutros pale cijene dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku za 1,2 posto, pri čemu su pod najvećim pritiskom italijanske banke, nakon što je italijanski parlamentarni zastupnik Claudio Borghi kazao da vjeruje da bi većina problema zemlje bila riješena kada bi Italija imala vlastitu valutu.

Premda je zamjenik premijera Luigi Di Maio ubrzo kazao da koaliciona vlada ne želi da napusti EU, niti eurozonu, cijene dionica italijanskih banaka, kao što su Unicredit i Ubi Banca potonule su više od 2,5 posto.

Ulagači su oprezni i zbog špekulacija da će Evropska komisija odbaciti predlog budžeta italijanske vlade za iduću godinu zbog prevelikog deficita. Prošle nedjelje je, naime, italijanska vlada odlučila da će u iduće tri godine budžetski manjak iznositi 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), čime se usprotivila željama Brisela.

Doduše, ciljani budžetski manjak od 2,4 posto BDP ispod je gornje granice od 3 posto propisane pravilima EU, no Italija je obećala Briselu da će odlučno smanjivati deficit kako bi zaustavila rast  javnog duga, koji iznosi oko 132 posto BDP-a i najveći je u EU nakon grčkog.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta azijskih i evropskih ekonomija.

Juče je objavljeno da je rast aktivnosti u proizvođačkom sektoru u Kini u septembru usporio na najniži nivo od maja prošle godine, a u eurozoni na najniži nivo u dvije godine.

Zbog toga su jutros i na azijskim berzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 24.270 bodova, noi najviši nivo u 27 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *