Želite da budete suvlasnik solarne elektrane? Blockchain vam to omogućava

Dodajte komentar

Zelena energija više neće biti igralište samo velikih igrača, bogatih investitora. Svako ko želi da uloži u ovaj sektor, uz pomoć Solar DAO, to može učiniti već za dolar. Parola je to pod kojom nastupa Solar DAO, blockchain kompanija specijalizovana za obnovljive izvore energije.

Mi smo prvi solarni biznis na svijetu temeljen na blockchainu. DAO znači decentralizovana autonomna organizacija, a našim investitorima omogućavamo da na jednostavan i siguran način postanu vlasnici solarnih panela širom svijeta – objašnjava Anastasia Shcherbina, menadžerka za društvene mreže.

Dijeljenje profita

Budući da je prosječnom čovjeku teško da uđe u energetski biznis, a investicije moraju biti izdašne ako se želi ostvariti povrat uloženog, Solar DAO je osmislio “finansijski alat” kojim bi solarna postrojenja finansirala cijela zajednica.

Princip je uobičajen. Kao i u crowdfundingu, cijela zajednica ulaže sredstva, a zauzvrat im Solar DAO daje tokene svoje kompanije. Prikupljeni novac se potom ulaže u podizanje solarnih postrojenja širom svijeta i proizvedena energija se prodaje većim distributerima. Dio ostvarenog profita dijeli se među ulagačima, a dio se ulaže dalje u nova postrojenja.

Glavni je motiv u pozadini tog projekta omogućiti svima da učestvuju u globalnom razvoju obnovljivih izvora energije i da postanu vlasnici solarnih postrojenja nezavisno od budžeta kojim raspolažu – ističe Shcherbina, dodajući da je to ujedno i način kojim svako zabrinut za klimatsku situaciju u svijetu može dati svoj doprinos i, svakako, usput nešto i zaraditi.

Pametni ugovori

Prema njenim riječima, nedavno su se priključili i inicijativi Climate Chain Coalition kojom bi se udružili svi ekološki osviješteni akteri kripto zajednice. Uz to, trenutno rade na projektu solarnog postrojenja od 8 MW u Kazahstanu, a razmatraju i investicije u Izraelu, Portugalu i Ukrajini. No, njihov put nije bez prepreka. Prema priznanju Dmitrija Solodukhe, osnivača Solar DAO-a, zacrtane su planove često primorani da mijenjeju.

Proučavali smo više od 30 projekata kapaciteta od 500 kW do 10 MW u čak 15 zemalja i izabirali već pripremljene projekte. Na kraju smo ipak donijeli odluku da nećemo kupovati gotova postrojenja, nego implementirati vlastite projekte kako bismo ostvarili najveći mogući povrat uz najmanji rizik – otkrio je Solodukha.

Takođe, ističe, Solar DAO je dugoročni projekt jer će postupno podizati svoje kapacitete prodajom postojećih postrojenja i refinansiranjem gradnje novih s većim kapacitetom.

Kompleksni poslovni pothvat ipak olakšava blockchain tehnologija. Preko blockchaina ulagači imaju uvid u svaki aspekt poslovanja, a profit se uplaćuje automatski, preko pametnog ugovora. Na taj su način svi ulagači anonimni i zaštićeni, a to im omogućava i da se izbjegnu komplikovane birokratske zavrzlame kojima bi ulagači bili podvrgnuti da je kompanijja izašla na burzu tradicionalnim načinom.

“Drago nam je što smo uspjeli da povežemo pravnu regulativu i našu kripto ideju. Time smo postigli legalnu poslovnu strukturu kojom Solar DAO može biti ozbiljan projekt u obnovljivim izvorima energije”, napisao je Solodukha u julu u prvom godišnjem izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *