Kinezi još 2017. procijenili prekoračenje troškova autoputa za 144 miliona

Dodajte komentar

Kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) procijenila je još prošle godine da će prekoračenje troškova ugovora o izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare iznositi preko 144 miliona eura.

To ukupne troškove izgradnje dionice Smokovac-Mateševo približava cifri od milijardu eura.

U skladu sa MRS 11 (međunarodni računovodstveni standardi) i sa novonastalom situacijom na projektu prema kojoj je vjerovatno da će usljed dodatnih radova i drugih okolnosti, ukupni troškovi po osnovu ugovora premašiti ukupan iznos ugovorenog prihoda, kao rashod se priznaje iznos prekoračenja troškova od 144.294.076,91 eura, navodi se u zvaničnim dokumentima koje je CRBC dostavio crnogorskoj Poreskoj upravi uz bilanse za 2017. To znači da je crnogorska Vlada upoznata sa činjenicom da će prekoračenje troška biti značajno.

U dokumentima CRBC-a ne pominje se da li u procijenjeno prekoračenje ulazi petlja Smokovac. Kako su Vijesti ranije objavile nezavisni inženjer potvrdio je da gradnja prve faze petlje Smokovac prilazni put na autoput iz Podgorice, vodovodne i elektromreže na cijeloj dionici autoputa nijesu navedene u ugovoru Ministarstva saobraćaja i glavnog izvođača CRBC-a kao obaveza izvođača, već da su zaboravljene.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *