Još jedna loša vijest iz Facebooka: Hakeri na dark webu prodaju login podatke par eura

Dodajte komentar

Nove vijesti neprestano pristižu oko najnovijeg Facebookovog propusta i hakerskog napada kojim je ugroženo na desetine miliona profila korisnika te najpopularnije društvene mreže u svijetu. Najnovija je da hakeri ukradene login podatke kompromitovanih korisničkih računa prodaju na dark webu za sitne pare.

Istraga nakon neviđenog hakerskog napada u kojem su kompromitovani korisnički računi oko 50 miliona korisnika te društvene mreže otkriva da hakeri putem takozvanog dark weba preprodaju login podatke za nekoliko eura..

Istraga je obuhvatila više mjesta na dark webu na kojima kriminalci trguju svakojakim kriminalom stečenim podacima i drugim kriminalnim uslugama. Tako je otkriveno da se ukradeni login podaci korisnika Facebooka, do kojih su hakeri nedavno došli, prodaju na tim mjestima za vrlo malo novca.

Na ponudi je sve – login podaci za Facebook, za email, podaci o kreditnim te debitnim karticama, a cijene varijaju od par eura za Facebook login, do oko 20 eura za debitne kartice.

Prodaju se i login podaci za AirBnb za otprilike 15-tak eura, dok login za eBay košta oko 6 eura.

Istraga Money Gurua je pokazala da na taj način bilo ko, ko koristi dark web, može kupiti većinu nečijeg online života za manje od 1000 eura, prenosi metro.co.uk.

Ono što ljudi možda ne znaju je da je potrebno manje od 10 minuta da se napravi anonimni korisnički račun, odaberu nečiji podaci kupljeni na dark webu i dođe do koraka u kojem neko povlači tuđi novac s tog aninimnog računa, ističu u Money Guruu.

Sve što je kriminalcima potrebno da dođu do navedenih podataka jest web pregledač Tor, VPN klijent i veza s internetom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *