Jamie Oliver grupacija izgubila 20 miliona funti

Dodajte komentar

Iza poslovnog carstva najpoznatijeg ”Golog kuvara” na svijetu teška je godina. Prema novim finansijskim izvještajima, Jamie Oliver grupacija lani je izgubila 20 miliona funti, piše britanski Independent.

Najlošije stoje u ugostiteljskom dijelu poslovanja, pa je Jamie Oliver još u februaru morao da zatvori 12 svojih restorana, čime je otprilike 600 njegovih radnika ostalo bez posla.

– Mučili smo se s aktualnim izazovima u restoranskom sektoru – poručili su iz kompanije i dodali kako su probleme imali zbog sve viših cijena najma i rada.

Sam Oliver je nedavno izjavio kako je dio problema u tome što su gosti „krali stvari iz toaleta i ubruse, a osoblje namirnice i boce vina”.

Ipak, čini se da nije sve tako crno. Osim što bi poznatom kuvaru na račun mogla sjesti dividenda od šest miliona funti, za razliku od restoranskog, njegov medijski biznis cvjeta.

Oliverovi kuvari i televizijske emisije prodaju se bolje no ikad. Kuvar „5 sastojaka – brza i jednostavna hrana”, samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prodala se u milion primjeraka, dok se TV serija emituje na kanalima širom svijeta.

Prihodi kompanije su ovdje narasli na 32 miliona funti, dok je profit skočio za 45 posto, na osam miliona funti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *