Špadijer: Uskoro krediti za energetsku efikasnost sa atraktivnim kamatama

1 komentar

Kamatne stope su dostigle sasvim prihvatljiv nivo i adekvatne su tržišnim trendovima i opštoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori. Sa željom da našim klijentima ponudimo još povoljnije uslove, Hipotekarna banka je pokrenula niz aktivnosti u pravcu obezbjeđivanjajoš povoljnijih kreditnih linija od naših strateških partnera iz Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i drugih evropskih fondova. Tako već početkom iduće godine možemo očekivati novu liniju za kreditiranje projekata energetske efikasnosti sa atraktivim kamatnim stopama, kazaoje u intervjuu Pobjedi Nikola Špadijer, izvršni direkror Hipotekarne banke za poslovanje sa fizičkim licima.

POBJEDA: Česte su primjedbe na izuzetno niske kamatne stope na depozite i njihov nagli pad, pominjala se i mogućnost negativnih kamata. Kakvo kretanje očekujete u narednoj godini?

ŠPADIJER: Kamatna stopa je jedan od ključnih faktora kretanja cjelokupnog finansijskog tržišta, a time i važna za cjelokupni ekonomski sistem. Imajući u vidu da koristimo euro kao valutu, kretanje kamatnih stopa u Crnoj Gori je povezano sa kamatnim trendovima u Euro zoni. Evropska centralna banka vodi ekspanzivnu monetarnu politiku i kamate za ,,overnight zajmove su negativne i kreću se oko-0,3 odsto. To znači da crnogorske banke plaćaju negativne kamatne stope na depozite koje su dužni držati kod ino banaka, a slična situacija je i kod novca na računima Centralne banke. U svakom slučaju, vjerujem da se nijedna banka neće odlučiti da prenese trošak negativnih kamata na domaće stanovništvo, uprkos trošku koji imaju.

Kako će se kretati kamate u narednoj godini, zavisi prije svega od Evropske centralne banke. Kako je za sada najavljeno, u prvoj polovini godine vodiće se slična monetarna politika kao i do sada, a za kasnije su moguće promjene. Očekujem, dakle, da u prvoj polovini godine neće biti nikakvih promjena kamatnih stopa, dok će kasnije stanje zavisiti od glavnih makroekonomskih parametara.

POBJEDA: Od nedavno ste na mjestu izvršnog direktora za poslove sa fizičkim licima i napredne kanale prodaje. Da li će biti promjena u politici banke u narednom periodu?

ŠPADIJER: Dostignuti nivo aktive od preko 500 miliona, koji nas svrstava u red najvećih banaka u Crnoj Gori, nametnuo je, između ostalog, i potrebu da se i sama organizaciona šema prilagodi gabaritima banke. Meni je pripala čast da rukovodim najdinamičnijim dijelom banke, odnosno poslovnom mrežom, kao i naprednim kanalima prodaje. Zahvaljujući odgovornom i posvećenom radu, kao i prepoznatljivom odnosu sa klijentima, Hipotekarna banka danas ima jaku reputaciju. Nju smo gradili godinama i ljubomorno ćemo je čuvati. Nastavićemo da radimo ono što nas karakteriše, po čemu smo prepoznati i zbog čega crnogorski građani I poslovni subjekti imaju povjerenje u nas. To su vrhunska usluga, pametan odabir novih proizvoda i tehnologija kojim našim korisnicima omogućujemo kvalitetno, sigurno i jednostavno upravljanje svojim finansijama.

Dakle, i u narednom periodu Hipotekarna banka će imati snažan fokus na rad sa građanstvom i uvođenju novih tehnologija, slijedeći svjetske trendove. Cilj je da opravdamo povjerenje klijenata i omogućimo im jedinstven doživljaj prilikom korišćenja naših usluga.

POBJEDA: Ove godine ste otvorili novu poslovnicu u Delta sitiju. Da li planirate otvaranje novih filijala?

ŠPADIJER: Ova godina je bila jako izazovna za Hipotekarnu banku, kako sa organizacionog tako i sa logističkog aspekta. Pored redovnih komercijalnih i ostalih aktivnosti, odlučili smo da osvježimo veliki broj naših poslovnica, koje su, zbog sve većeg broja klijenata, postale tijesne i kosile se sa našim konceptom bankarstva. Otvorena je moderna Bank&Shop poslovnica u Delta sitiju koja je naišla na jako dobar prijem kod naših klijenata zbog atraktivnog radnog vremena, svim danima u nedjelji, od 10 do 22 časa i jedinstvenog sistema kontrole redova, koji vas sms porukom obavještava kada se približava vaš red na šalteru. U prvoj polovini godine preselili smo se i u novu filijalu u Herceg Novom, otvorili velelepnu filijalu u Budvi, otvorili novu filijalu u Beranama, a do kraja godine planiramo modernizovanje i proširenje naših filijala u Nikšiću i Bijelom Polju.

Ovim aktivnostima smo zaokružili projekat adaptacija i otvaranja novih poslovnica, obezbijedivši da u njima građani Crne Gore imaju najbolju, najefikasniju i najmoderniju bankarsku uslugu.

Investiciono bankarstvo kao alternativa

POBJEDA: Kako komentarišete ocjene da će se banke u narednom periodu okretati više ka investicionom bankarstvu jer se sužava prostor za klasično bankarstvo?

ŠPADIJER: Komercijalno bankarstvo u Crnoj Gori je skoro dostiglo parametre razvijenih zemalja, upoređujući masu kredita i aktive banaka sa bruto društvenim proizvodom države. Ne bih rekao da se sužava prostor za rad na sadašnjem nivou, ali svakako da će u budućnosti rast u toj oblasti ići dosta sporije. Iz tog razloga, Hipotekarna banka, a i druge banke, klijentima sve više nude usluge investicionog bankarstva kao alternativu. Za dio klijenata nivo pasivnih kamata nije atraktivan, zbog čega se oni okreću investicionom bankarstvu, koje im, u zavisnosti od njihovog profila i spremnosti za prihvatanje rizika, može donijeti značajno veće prinose.

Hipotekarna banka tu ima značajno iskustvo i moram reći da su naši klijenti veoma zadovoljni i tom uslugom.

Kartice će prihvatati i vozila saobraćajne policije

POBJEDA: Hipotekarna Banka se nameće kao tehnološki inovativna. Da li možemo očekivati novosti na ovom polju?

ŠPADIJER: Uvođenje novih tehnoloških rješenja i konstantno usavršavanje već primijenjenih važan je dio sveukupne strategije banke. Navikli smo klijente na najinovativnije bankarske proizvode i nastavićemo da ispunjavamo njihove potrebe i očekivanja.

Tako, sredinom ovog mjeseca, promovisan je novi platni servis ,,HB Booking”, kojim se značajno unapređuje proces prihvatanja platnih kartica za plaćanje usluga u djelatnostima izdavanja smještaja, prvi put u Crnoj Gori i za fizička lica. Ovim servisom se, do sada rizične transakcije rezervacija bez fizičkog prisustva kartice, mijenjaju potpuno bezbjednim sistemom, kojim se isključuje mogućnost pronevjere za pružaoca usluge, tj domaćina. Izdavaoci smještaja i turističke i rentakar agencije će, siguran sam, iskoristiti brojne mogućnosti koje im pruža ovaj napredan i moderan servis.

Što se tiče drugih novosti na tom polju, u toku sljedećeg mjeseca će, u saradnju sa MUP-om Crne Gore i Masterkardom, biti promovisana mogućnost prihvata platnih kartica u svim vozilima saobraćajne policije, tj. plaćanje novčanih kazni na licu mjesta.

Ipak, glavni projekat za ovu godinu, kojim ćemo, siguran sam, potvrditi lidersku poziciju u sektoru kartičarstva, biće lansiran u toku narednog mjeseca. Siguran sam da će, kao i svi do sada, naići na veliko interesovanje, zašto i ne reći i oduševljenje naših korisnika, koji su navikli na moderna, inovativna, ali i praktična rješenja Hipotekarne banke.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *