Naslovne strane dnevnih novina za 28. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Stipendije za studente

Priliku da se usavršavaju kroz pilot edukativni program u okviru projekta Excellence in research, social and technological innovation project management imaće šest kandidata iz Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Od njih šest, dva najuspješnija su odabrana da direktno pohađaju radionice u austrijskom Ajzenštatu, u oktobru ove godine i junu naredne, kao i u Budimpešti u martu.

Izostalo formiranje Odbora povjerilaca Meljine kompleksa

Odbor povjerilaca kompanije Meljine kompleks, u kojoj je stečaj uveden početkom avgusta, nije formiran na sastanku koji je održan u utorak u Privrednom sudu, jer su se od potrebna tri pojavila samo dva povjerioca. Prvom sastanku povjerilaca prisustvovali su predstavnici Poreske uprave, koja od firme biznismena Duška Kneževića potražuje 86.578 eura, i kompanije Atlas cap, kojoj stečajna uprava nije priznala 10.102 eura potraživanja.

Ulcinjani dobili vodu po 50 odsto nižoj cijeni

Čelnici Opštine Ulcinj i Regionalnog vodovoda potpisali su juče novi ugovor o snabdijevanju najjužnijeg crnogorskog grada vodom tokom cijele godine, čime će ulcinjski vodovod dobiti, uz veću stabilnost u vodosnabdijevanju, vodu po 50 odsto nižoj cijeni. Predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić kazao je da su, potpisivanjem ugovora sa Regionalnim vodovodom, već počele pripreme za narednu turističku sezonu.

Dan

Traže plate kao u EPCG

Nakon što je Rudnik uglja (RUP) postao dno jedinstvene cjeline Elektroprivrede (EPCG) predstavnici sindikalnih organizacija preduzeća iz Pljevalja traže da se izjednače plate rudarima i zaposlenima u energetskoj kompaniji. Kako su nam kazali predstavnici dva od ukupno tri sindikata RUP-a, ne postoji nijedan razlog da plate sada budu manje u Rudniku uglja nego u Elektroprivredi. Zarade u ova dva preduzeća se prilično razlikuju. U Rudniku je prosječna plata 700 eura, a u EPCG oko 900 eura. To je prosjek sa platama menadžmenta.

Članovima odbora 130 hiljada eura

Vlada je formirala četiri nova odbora za vazdušni saobraćaj, koji pripada resoru Ministarstva saobraćaja, za čiji će rad biti potrebno oko 130 hiljada eura godišnje. Odluke o osnivanju četiri odbora donesene su na osnovu Zakona o vazdušnom saobraćaju, koji je pripremaio Ministarstvo saobraćaja na čijem čelu je Osman Nurković.

Autoput će kasniti pola godine

Direktor jedinice Monteputa, nadležne za upravljanje projektom autoputa, Goran Vujović procijenio je da će izgradnja autoputa kasniti oko pola godine – Izvođač je kasnio na izradi projekata petlje Smokovac i priključenja struje i vode rekao je Vujović i dodao da neće dozvoliti da Crna Gora dođe u situaciju da ne naplaćuje prihode od autoputa, a da joj potraživanja stignu na naplatu.

Pobjeda

Gradnja na Velikoj plaži mora biti uklopljena u okolinu

Vlada je juče usvojila odluka o donošenju Državne studije lokacije “Dio sektora 66 moduli IV i VVelika plaža. U dokumentu je navedeno da obuhvata naselja Donji Štoj, Gornji Štoj i Reč. – U diskusiji je istaknuto opredjeljenje da se integriše maksimalno po 5.500 hotelskih kreveta, u savremenim objektima koji su uklopljeni u okolinu, uz turističku opremu. Određeno je da na svaki ležaj u okviru turističkog naselja ili kompleksa hotela mora biti planirano 100 kvadrata zelene površine, čime se postiže visoki kvalitet turističke ponude, kao i visoka ekološka odgovornost u građevinskom korišćenju Velike plaže.

Novi čarter letovi za Francusku

Predstavnici Montenegro erlajnza (MA) su na Međunarodnom sajmu turizma IFT ,,Top Resa 2018 u Parizu, definisali nastavak saradnje sa francuskim turoperatorima i za narednu godinu, saopšteno je iz nacionalne avio-kompanije. MA i ove godine predstavlja svoju ponudu na ovom sajmu u saradnji sa NTO.

Zarade traže na sudu

Radnici “Vektre Jakić, pogona Pilana i Održavanje, njih oko 50 od 17. sepetmebra su u štrajku zbog toga što im poslodavac duguje četiri zarade. Radnici su podnijeli tužbu osnovnom sudu u Pljevljima u kojoj traže isplatu zarada. Riješeni smo, kazali su našoj redakciji radnici koje smo kontaktirali, a željeli su da budu anonimni, da ovog puta ne odustanemo od štrajka dok nam ne isplate sve zarade, iako smo od poslovodstva dobili upozorenje pred otkaz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *