Renaultu se isplatilo ulaganje od 2 milijarde dolara? Prodaja Lade porasla je 20 posto

Dodajte komentar

Kada je francuski Renault odlučio da investira dvije milijarde dolara u posrnuli ruski automobilski brend Ladu mnogi su to dočekali s podsmijehom, no taj potez Renaulta dobija sve više smisla, ocjenjuje magazin Bloomberg u osvrtu na najnovije podatke o prodaji automobila u Rusiji.

Prodaja Lade, prema podacima s ruskog tržišta automobila koje prenosi Bloomberg, lani je porasla za 20 posto, a u prvoj polovini ove godine proizvođač Lade AvtoVaz iz ruskog grada Tolyjattija ostvario je, prodavši 170 hiljada vozila, dobit od 21 posto uz profitnu maržu od 7,1 posto.

– Bivša državna fabrika AvtoVaz decenijama je bila predmet šala na račun Lade i njenih automobilskih karakteristika, no pod Carlosom Ghosnom postaje profitabilna kompanija – konstatuje magazin. Carlos Ghosn predsjednik je Uprave Renaulta, a njegov veliki portret, navodi Bloomberg, kači se na jednoj od najvećih oglasnih površina u Tolyattiju, gradu koji je dobio ime po italijanskom komunisti Palmiru Togliattiju.

Insistirajući na poređenju komunističkog nekad i kapitalističkog sad u AvtoVazu i Tolyjattiju, Bloomberg citira sjećanje Renaultovog menadžera Antony Gradea na početke saradnje s AvtoVazom 2008..

– Kad smo došli u AvtoVaz sve je još bilo nekako sovjetsko i sivo, nisu imali ideju o tome kako se na Zapadu proizvode automobili. Danas se može reći da su tržišne mogućnosti Lade s boljom kvalitetom izuzetno velike – ocjenjuje Grade, u prilog čijim riječima Bloomberg primjećuje kako je godišnji kapacitet AvtoVaza od milion vozila još prilično neuposlen jer je u prošloj godini Lada plasirala na tržište oko 300 hiljada vozila.

Nekad je Lada držala 80 posto ruskog tržišta, što se nakon dolaska zapadnih brendova svelo na petnaestak posto. Bloomberg napominje kako Renault u Rusiji osim kroz vlastite brendove i AvtoVaz tržišni udio ostvaruje i kroz saradnju s Nissanom i Mitsubishijem. Sve zajedno, Renault drži oko 36 posto ruskog automobilskog tržišta.

Prema procjenama globalne konsultantske kuće PriceWaterhouse Coopers koje prenosi magazin, rusko automobilsko tržište ove godine će rasti za 11 posto i zabilježiti prodaju od milion i 600 hiljada vozila. Budući da je 2012. u Rusiji prodano dva miliona i 900 hiljada vozila, u Renaultu, prenosi Bloomberg, procjenjuju da će Lada u budućnosti moći da sotvari rast prodaje i bez povećanja tržišnog udjela.

Preuzevši većinsko vlasništvo u AvtoVazu, Renault i Nissan uložili su u renoviranje fabrike 500 miliona dolara, dok su broj zaposlenih u njoj smanjili za polovinu na sadašnjih 46 000. Za redizajniranje Lade angažovali su uglednog stručnjaka Stevea Mattina s iskustvom ‘faceliftinga’ Mercedesa i Volva, napominje magazin.

Bloomberg zaključuje kako je Renault pouzdanje u renesansu Lade stekao odradivši istovrsnu investiciju u rumunsku Daciu, koja je započeta prije 20 godina. Nakon dugogodišnjih napora, Dacia je počela vraćati uloženo i na zapadnim je tržištima profitabilnija od ostatka grupe Renault.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *