Počela proizvodnja cigareta u Novom duvanskom

Dodajte komentar

Na dvije proizvodne linije Novog duvanskog kombinata (NDKP) počela je proizvodnja, a očekuje sa da do kraja oktobra u funkciji bude i treća linija, saopštio je Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

“Sada su dvije proizvodne linije u punoj funkciji, na prvoj liniji je proizvedeno 175.000 šteka ,,king sajz“ cigareta, koje su namijenjene za izvoz, dok je na drugoj liniji proizvedeno 17.500 šteka. Očekujem da će do kraja oktobra sve linije biti u funkciji”, kazao je Vujović, koji je ove informacije dobio od menadžmenta NDKP-a.

Prema njegovim riječima, prva linija je puštena u rad prije oko 30, a druga prije oko 20 dana.

“Serviseri isporučioca opreme treba da stignu oko 10. oktobra da bi puštili i treću liniju u rad. Očekujem da će do polovine oktobra treća linija biti u probnom radu, da bi krajem oktobra bila u punoj funkciji”, rekao je Vujović.

Predstavnici NDKP-a su ranije saopštili da očekuju da će se na proizvodnim linijama godišnje proizvoditi između 12,5 miliona do 15 miliona šteka cigareta, vrijednih oko 24 miliona eura.

On je podsjetio da je investitor kompanija BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zaposlila 55 radnika, što je bila i njihova ugovorna obaveza.

“Ovi radnici primaju platu i zaposleni su na neodređeno. Ne očekujem da u ovoj godini dođe do povećanja broja radnika pošto još uvijek sve linije nijesu u funkciji”, naveo je Vujović.

On je podsjetio da je arapski investitor ispunio dosadašnje obaveze iz ugovora i do kraja prošle godine uložio 15,96 miliona eura.

“U ovom trenutku je iznos investicija u Novi duvanski kombinat već oko 17 miliona eura. Investitor, kompanija BMJ po ugovoru o dokapitalizaciji dužna je da uloži najmanje 20 miliona, ali će investicija biti sigurno veća od 20 miliona eura”, istakao je Vujović.

Ugovor o dokapitalizaciji su u februaru 2016. godine potpisali predstavnici Vlade i Glavnog grada sa investitorom kompanijom BMJ. Vujović je najavio da će na narednoj skupštini akcionara biti donijeta odluka o dokapitalizaciji, nakon što je investitor ispunio dosadašnje investicione obaveze.

“BMJ će nakon toga biti većinski vlasnik sa više od 70 odstoakcija, a Glavni grad i država će ostati manjinski akcionari”, kazao je Vujović.

Skupština akcionara NDKP prihvatila je krajem jula tekst ugovora o pozajmici između BMJ i NDKP. Ovim ugovorom se sva ulaganja arapske kompanije tretiraju kao pozajmicakredit, koji će biti pretočen u akcije, kroz zamjenu duga za akcije, odnosno dokapitalizaciju na narednoj sjednici skupštine akcionara.

Odluka o dokapitalizaciji nije donešena na sjednici krajem jula zbog toga što se očekuje da parlament Glavnog grada Podgorice donese odluku o davanju saglasnosti na prenos, odnosno na ustupanje Ugovora o dokapitalizaciji sa BMJ na kompaniju Grand Internacional FZE UAE.

Firma Grand Internacional iz Dubaija je u stoodstotnom vlasništvu Ahmeda Ibrahima Hamdana Bkairata, koji je vlasnik BMJ. Izmedu BMJ i Grand Internacionala je potpisan ugovor kojim Grand preuzima sva prava i obaveze iz Ugovora o dokapitalizaciji.

Tim ugovorom je predviđena solidarna odgovornost BMJ za ispunjenje svih obaveza iz Ugovora o dokapitalizaciji.

Na narednoj skupštini akcionara će se utvrditi vlasnička struktura Glavnog grada i Grand Internacionala, s obzirom na to da treba da dođe do umanjenja kapitala Glavnog grada po osnovu toga što je BMJ kao investitor investirao u komunalnu infrastrukturu, kojom je opremljen NDKP, što je inače ranije bila obaveza Glavnog grada.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *