Pad berzi nakon poruka Feda, pod pritiskom dionice banaka

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica blago su pale, kao i na Wall Streetu te azijskim tržištima, nakon što je američki Fed povećao kamate i poručio da će nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike i idućih godina.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,2 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 7.509 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 12.336 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.505 bodova.

Na tržištima vlada oprez jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon što su čelnici američke centralne banke povećali ključne kamatne stope za 0,25 procenata, u raspon od 2 do 2,25 posto, što je već treće povećanje kamata od početka godine.

To je bilo očekivano, no ulagači su se nadali i da će Fed signalizirati da bi do kraja godine mogao još jednom povećati kamate, a potom na neko vrijeme završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike. Međutim, Fed je poručio da bi, osim u decemru, kamate mogao povećati još u tri navrata u 2019., a potom još jednom u 2020. godini.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da centralna banka pažljivo prati inflaciju, izrazivši zabrinutost da bi snažan rast američke ekonomije mogao dovesti do pregrijavanja i prisiliti Fed na dalje povećanje kamata.

To je uznemirilo ulagače jer bi prema tom scenariju ključna kamata mogla dostići 3,4 posto na kraju 2020., otprilike pola postotnog boda iznad tzv. ′neutralne′ kamate, koja označava da monetarne politika nije ni podsticajna ni restriktivna.

Najviše su jutros pale cijene dionica u Italiji, 1,3 posto, pri čemu su pod najvećim pritiskom dionice banaka, kao što su UniCredit, Intesa Sanpaolo, UBI banka i Banco BPM, koje su pale između 2,4 i 3,6 posto.

Posljedica je to pisanja talijanskih medija da će tamošnja vlada odgoditi za danas najavljeno predstavljanje budžeta.

Ulagači se plaše da bi proračun mogao sadržati veliki deficit i dovesti koalicionu vladu u koliziju s Evropskom unijom.

I na azijskim su berzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 23.796 bodova, što je njegov prvi pad nakon osam dana, zbog čega je skliznuo s najviših nivoa od januara.

HR portfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *