CBCG razgovarala o drugom dijelu programa budžetske podrške

Dodajte komentar

Predstavnici Centralne banke (CBCG) i Svjetske banke razgovarali su o obezbjeđivanju drugog dijela programa budžetske podrške te finansijske institucije Crnoj Gori (PBG2), koja bi mogla biti operativna tokom naredne godine.

Guverner CBCG, Radoje Žugić, se na sastanku sa šefom kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Emanuelom Salinasom, rekao je da će vrhovna monetarna institucija u Crnoj Gori, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje supervizije i unaprijeđenje regulatornog okvira.

On je dodao da će se, na taj način, nastaviti sa davanjem punog doprinosa postizanju dogovora o programu budžetske podrške.

Iz CBCG je saopšteno da je Salinas ocijenio da vrhovna monetarna institucija u Crnoj Gori postupa saglasno dobroj saradnji sa SB i u funkciji obezbjeđenja PBG2.

Žugić je na sstanku predstavio aktuelnu makroekonomsku situaciju i stanje u finansijskom sistemu, navodeći da su pozitivni trendovi iz prve polovine godine nastavljeni i u ovoj, što doprinosi bržem oporavku privrede i snaženju javnih finansija.

„Bankarski sistem i dalje bilježi pozitivne trendove. Zabilježen je rast ukupne aktive, kredita, depozita i ukupnog kapitala banaka, a smanjen nivo nekvalitetnih kredita. Nakon donošenje nove regulative od 1. januara stekli su se uslovi za primjenu MSFI 9, tako da banke koje posluju u Crnoj Gori finansijsku imovinu i obaveze vrjednuju u skladu s tim standardom“, saopštio je Žugić.

On je kazao da CBCG ove godine nastavlja intezivne aktivnosti na usklađivanju regulative iz oblasti bankarstva sa zakonodavstvom EU i međunarodnim standardima. CBCG će, prema njegovim riječima, nastaviti i aktivnosti na unaprijeđenju važećih rješenja u cilju postizanja pozitivnih efekata za privredu u cjelini u okviru Twining projekta.

Žugić je naveo da CBCG preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se ispoštovali rokovi za izradu regulative koji su predviđeni Twining projektom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *