Velika podjela mreže: Za 10 godina mogle bi postojati dvije verzije interneta

Dodajte komentar

Bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt komentarisao je budućnost interneta i smatra kako bi za desetak godina mogli imati dvije verzije mreže.

Ako razmišljamo o budućnosti interneta, dvije stvari nam prvo padaju na pamet – brzina koja će biti sve veća te sve veća povezanost ljudi, ali i stvari (Internet od Things – IoT), s internetom. No, ono što takođe možemo očekivati je i fragmentaciju interneta te bi za deset ili više godina mogli imati dvije verzije interneta.

Tako barem razmišlja bivši izvršni direktor Googlea i bivši izvršni predsjednik Alphabeta Eric Schmidt – njemu je tokom nedavnog privatnog eventa kojeg je u San Francisu organizovala kompanija Village Global VC pitanje o budućnosti interneta postavio ekonomski stručnjak Tyler Coven. Upitao ga je o mogućnosti fragmentacije interneta, odnosno hoćemo li imati 3 do 4 odvojena interneta, a Schmidt mu je odgovorio kako bi za desetak godina mogle postojati samo dvije verzije interneta – kineska i američka.

Rekao je kako je broj kompanija i servisa koji se pokreću i razvijaju u Kini, kao i bogatstvo i novac koji se tamo okreću fenomenalan te možemo očekivati odlične nove proizvode i servise “made in China”. No, ono što će pratiti takve proizvode i servise jeste i drugačiji državni režim koji uključuje cenzuru i kontrolu.

Upozorio je i na Belt and Road Initiative (BRI), inicijativu s kojom Kina želi da poveća svoj politički i ekonomski uticaj trgovinom, uključujući i digitalnu trgovinu između Kine i zemalja u Evropi, Africi, Aziji i Bliskom istoku, što bi na kraju moglo rezultirati da neke od tih zemalja počnu koristiti kinesku infrastrukturu “uz gubitak slobode”.

Googleov kineski problem

Ovakav scenario s više verzija interneta mogao bi radikalno uticati na online poslovanja te bi velike kompanije na vrijeme trebalo da se pripreme na podjelu koja bi mogla imati veliki uticaj na njihov brand i globalnu prodaju. Naravno, trenutno je teško prognozirati hoće li zaista doći do takve podjele i hoćemo li imati dvije ili možda čak više verzija interneta, no kako ovakva predviđanja dolaze od čovjeka koji je proveo dugo godina na vodećim pozicijama vjerovatno najveće internetske kompanije na svijetu, treba ih uzeti ozbiljno.

Inače, Kina je u posljednje vrijeme osjetljiva tema za Google jer ova kompanija, protivno željama velikog dijela zaposlenih, razvija posebnu strategiju za širenje u Kini koja će uključivati i cenzuru rezultata pretraživanja kako bi se zadovoljile vlasti u toj zemlji.

Više stotina zaposlenih kompanije potpisali su pismo u kojem upozoravaju na etička i moralna pitanja vezana uz taj plan te su od izvršnog direktora Sundara Pichaija zatražili veći nivo transparentnosti. Prema Pichaiju, Google već neko vrijeme istražuje mogućnosti poslovanja u Kini i razmatraju brojne opcije, no još nisu niti blizu lansiranja pretraživača u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Zimo.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *