Pompeo zaprijetio Evropi zbog zaobilaženja sankcija Iranu

Dodajte komentar

Američki državni sekretar  Mike Pompeo obrušio se na platni sistem kojim Evropska unija planira da zaobiđe američke sankcije Iranu i poručio da to Washington neće dopustiti ni Evropi ni bilo kome drugome, prenose agencije.

“Nećemo dopustiti da naše sankcije zaobilazi ni Evropa ni iko drugi”, rekao je američki šef diplomatije Mike Pompeo u utorak, dan pošto je Evropa najavila svoj plan.

Pompeo se okomio na sistem SWIFT kojim se nadziru bankovne međunarodne transakcije, piše agencija AFP.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini najavila je u ponedjeljak da će EU stvoriti “posebno finansijsko vozilo” (Special purpose vehicle – SPV) putem kojeg će se omogućiti Iranu da nastavi da prodaje i naplaćuje naftu.

“To je nalik kompenzaciji. Kada kupujemo naftu iz Irana, novac će biti uplaćen na SPV. Ako zatim evropska kompanija proda neku mašinu Iranu, plaćanje će se obaviti putem SPV-a”, objasnio je evropski diplomaa i dodao da Iran može “jedino naftu ponuditi zauzvrat, … a prihodima od nafte Iran može uvoziti robu”.

Mike Pompeo najavio je u sjedištu UN-a da će situaciju s Evropom i Iranom pažljivo pratiti te je ironičnim tonom kazao da Evropska unija nije najavila nikakve rokove za uvođenje tog SPV-a i da takav sistem još ne postoji.

“To je najkontraproduktivnija mjera koju je moguće zamisliti za mir i sigurnost u regiji i svijetu”, rekao je Pompeo na forumu u New Yorku održanom protiv iranske vlade.

“Duboko sam razočaran”, rekao je on, kako prenosi agencija dpa i dodao da može zamisliti “korumpirano” iransko rukovodstvo koje se “smije” kada čuje vijesti o takvom platnom sistemu.

Takav platni sistem samo će učvrstiti Iran “kao državu broj jedan koja sponzoriše terorizam”, poručio je Pompeo.

Washington će smatrati Iran odgovornim za bilo koji napad na američke interese, rekao je i nazvao Iran “odmetnutim režimom” te nabrojao koje sve grupe na Bliskom istoku ta zemlja podržava.

Nuklearni sporazum s Iranom sklopilo je 2015. šest svjetskih sila koje su se obvezale da ukinu toj zemlji međunarodne sankcije u zamjenu za njeno odustajanje od programa razvoja nuklearnog oružja. Sporazum je omogućio Iranu da izađe iz ekonomske izolacije, no povlačenjem iz sporazuma u maju američki predsjednik Donald Trump uspostavio je nove sankcije te zaprijetio drugim državama da mogu birati hoće li poslovati s Iranom ili sa Sjedinjenim Državama.

Novi niz sankcija SAD će uvesti 4. novembra i njima direktno pogoditi iranski izvoz nafte te bankovne operacije.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *