Luka Bar novi Odbor direktora bira 26. oktobra

Dodajte komentar

Predsjednik odbora direktora Luke Bar Anđelko Lojpur zakazao je za 26. oktobar vanrednu skupštinu akcionara Luke Bar. Dioničari barske kompanije će na skupštini razmatrati izvještaj nezavisnog revizora o izvršenoj vanrednoj reviziji finansijskih iskaza za prvih šest mjeseci, a razriješiće i izabrati članove odbora direktora.

Vanredna skupština je morala biti sazvana nakon što je 13. septembra Branislav Branković podnio ostavku na članstvo u odboru direktora Luke Bar. Na skupštini akcionari, shodno Zakonu o privrednim društvima, treba da razriješe Brankovića i izaberu novi odbor direktora.

Zakonom je precizirano da je isključivo pravo skupštine akcionara da bira i razrješava članove odbora direktora.

Pored Brankovića članovi odbora direktora su i njegov predsjednik Anđelko Lojpur, Borislav Lalević, Aleksandar Jovović i Sead Delalić.

Odbor direktora Luke Bar na sjednici održanoj 10. avgusta nije prihvatio izvještaj o radu i rezultatima poslovanja kompanije za prvih šest mjeseci, a iz odbora je tada najavljeno da će se zbog iskazane sumnje u vjerodostojnost finansijskih iskaza, sprovesti vanredna revizija poslovanja za prve pola godine. Uz to, u cilju zaštite interesa zaposlenih, odbor direktora je donio odluku o kreditnom zaduženju i zadužio izvršni menadžment da se, u najkraćem roku, realizuje sporazum o isplati razlike zarada (poravnanje) za period od 2009. do 2016. godine, za sve zaposlene i bivše zaposlene kojima to pravo pripada.

Iz menadžmenta Luke Bar, na čijem čelu se nalazi izvršni direktor Zarija Franović, je nakon te sjednice saopšteno da menadžment kompanije s obzirom na suprotstavljena mišljenja u samom revizorskom odboru kompanije, apsolutno podržava stav da se angažuje eksterna revizija za izvještaj o poslovanju preduzeća za prvih šest mjeseci.

– To je i bila naša inicijativa već duži period jer čvrsto i profesionalno odgovorno svi članovi izvršnog menadžmenta stoje iza dokumenata koje su potpisali, kazali su ranije predstavnici menadžmenta.

Manjinski akcionari barske kompanije su podnijeli krivičnu prijavu protiv Franovića. Prema ranijem pisanju medija, članovi odbora direktora Luke Bar saopštili su krajem avgusta Franoviću da više ne uživa njihovo povjerenje zbog nerealizovanog biznis plana i netačnog polugodišnjeg izvještaja koji će umjesto dobiti od 600.000 eura imati gubitak od 50.000 eura. Prema navodima medija, eksterna revizija Luke Bar, odnosno revizorska kuća MV Konsalt, na zahtjev predstavnika malih akcionara barske firme, utvrdila je da polugodišnji izvještaj o poslovanju Franovićevog menadžmenta nije tačan, odnosno ne odgovara pravom stanju.

Bord Luke Bar je krajem avgusta obavijestio Komisiju za tržište kapitala da neće moći u zakonskom roku, koji je istekao 31. avgusta, dostaviti šestomjesečni izvještaj o poslovanju jer on ne odražava pravo stanje u firmi.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *