Kvartalna dobit Nikea skočila 15%

Dodajte komentar

Nike je u proteklom tromjesečju zabilježio prihode od 9,9 milijardi dolara, gotovo 10 posto veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a kontroverzna marketinška kampanja s Colinom Kaepernickom potaknula je snažan rast prodaje.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom danas, dobit najvećeg svjetskog proizvođača sportske opreme, porasla je u proteklom tromjesečju, do kraja avgusta, za 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani i dostigla 1,09 milijardi dolara.

Rast prihoda i dobiti Nikea ponajviše se zahvaljuje povećanoj prodaji na njegovim najvećim tržištima.

Tako su prihodi na sjevernoameričkom tržištu, najvećem Nikeovom tržištu koje čini oko 40 posto prodaje, u proteklom tromjesečju porasli za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prodaja Nikea u Kini porasla je za 24 posto, a u zapadnoj Evropi, Africi i na Bliskom istoku za 11 posto. Izvršni direktor kompanije Mark Parker kazao je u razgovoru s analitičarima kako prve analize pokazuju da je kontroverzna marketinška kampanja, koja uključuje igrača američkog fudbala Colina Kaepernicka, pozitivno utjecala na prodaju Nikeovih proizvoda.

Pojavljivanje Kaepernika, koji je kleknuo za vrijeme sviranja nacionalne himne uoči utakmice protestujući tako protiv rasizma, izazvalo je nedavno u SAD-u pozive mnogih na bojkot Nikeovih proizvoda.

No, prvi rezultati nakon objave tog spota pokazuju da je prodaja Nikea porasla.

Parker je kazao da se kompanija osjeća „vrlo dobro i vrlo je ponosna” na tu marketinšku kampanju, koja je, kaže, prilično snažno odjeknula među kupcima kako u SAD-u, tako i širom svijeta i izazvala ‘rekordni’ angažman.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *