Dva igrača u borbi za većinski idio Zagrebačke berze

Dodajte komentar
z0207oa5

Malezijski ulagač Zong Xin Yeap, koji je 12. septembra kupio prvi paket dionica Zagrebačke berze, sada već drži 11,28 posto udjela i najveći je vlasnik berze. Kupuje preko hrvatske kompanije Eunex-C, čiji je direktor Milan Horvat, nekad moćan varaždinski investitor. Nakon što je nepravosnažno oslobođen krivice u aferi Spice, danas se bavi i trgovanjem kriptovalutama. Preciznije, drži mjenjačnicu bitcoina i ethereuma.

Ostali veći dioničari, kao i Uprava berze, prilično su zbunjeni septembarskim transakcijama i čekaju da novi igrač koji sada posjeduje 522.700 dionica Zagreb Stock Exchangea otkrije svoje karte, a nikome pritom nije baš drago što se sve odvija pod Horvatovom palicom. Hanfa, regulator tržišta kapitala, dosad se nije oglašavala iako su drugi dioničari smatrali da je Malezijac trebao tražiti odobrenje kako bi došao do udjela od 10 posto.

U Hanfi su se na to pitanje oglušili. Kažu da ne mogu komentarisati konkretan slučaj, a da ona “svakodnevno i kontinuirano nadzire tržište kapitala te, u slučaju potrebe, djeluje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima”, piše Jutarnji list.

Ko je Zong Xin Yeap iz Kuala Lumpura? U domaćoj investicionoj zajednici ga ne poznaju, Google nam ne otkriva mnogo, a Milan Horvat odgovara da je “poslovni čovjek iz Malezije i ugledni investitor” koji posluje u cijelom svijetu. Nije objasnio kako je Zong Xin Yeap “prepoznao potencijal koji ima Zagrebačka berza, a samim time i hrvatsko tržište kapitala” te stoga dosad uložio gotovo devet miliona kuna, kao što nije ni naveo njegova druga veća ulaganja po kojima bismo mogli odmjeriti njegov kredibilitet.
Horvat ne ulaže u dionice Zagrebačke berze, kaže nam, a zašto to radi Eunex-C, objašnjava ovako:

“Postoji prostor za poboljšanje poslovanja i povećanje učinkovitosti Zagrebačke berze te je kupovina dionica ocijenjena kao dobar poslovni potez i investicija. Vjerujemo u hrvatsko tržište kapitala te smatramo da će ZSE slijediti ostale berze u regiji te s vremenom poslovati na nivou najrazvijenijih berzi u Evropi i svijetu.”

Budući da se u hrvatskim finansijskim kuloarima šuška o tome da se malezijski investitor bavi i trgovanjem kriptovalutama, kao, uostalom, i Horvat preko svoje kompanije Fima Plus, pitali smo Horvata ima li Zong Xin Yeap neke s tim povezane planove u Hrvatskoj ili Sloveniji s obzirom na to da je Zagrebačka berza vlasnik i Ljubljanske burze. Nije nam odgovorio. Potvrdio je, međutim, da se malezijski ulagač bavi blockchain tehnologijom koja je u pozadini funkcionisanja kriptovaluta. Zong Xin Yeap je, naime, član savjetničkog odbora European Blokchain HUB-a, zadruge osnovane u maju ove godine, a vodi je Slovenac Blaž Golob, kao i berzu kriptovaluta Eunex.

Svakako, dvije su stvari jasne. U Hrvatskoj, a prema informacijama kojima raspolaže Hanfa, ni u državama Evropske unije ne postoje uređena tržišta koja omogućavaju kupovinu dionica kriptovalutama, pa takvo čudo nećemo uskoro ugledati u Zagrebu. A nastavi li kupovati dionice Zagrebačke berze i približi se 20 posto vlasništva, Malezijcu će ipak trebati saglasnost regulatora, kako propisuje Zakon o tržištu kapitala. Za to će morati objasniti koja mu je strategija, odnosno poslovni plan, i porijeklo novca, pa ćemo ga bolje upoznati.

U top 10 dioničara Zagrebačke berze je i obvezni penzijski fond PBZ-CO (8,47 posto), koji je do maja bio najveći dioničar, a na trećem su mjestu američki ulagači preko njujorške kompaije Baktun LLC. Amerikanci su takođe posljednjih mjeseci kupovali dionice te sada drže 7,84 posto ZSE-ja, a kako nezvanično saznajemo, u pitanju su iskusni ulagači u trgovanju berzanskim dionicama u svijetu.

S liste deset najvećih ulagača ispala je brokerska kuća Auctor te kompanija Chromos Agro, koje su prodale svoje dionice kompaniji Eunex-C. Bila je to blok-transakcija 12. septembra za 400.500 dionica, za što je plaćeno 6,6 miliona kuna. Kako saznajemo, u najnovijem paketu dionice im je prodala kompanija Intermod iz Zadra, koja inače prodaje namještaj. Vrijednost blok-transakcije za 122.200 dionica bila je 2 miliona kuna.

Odakle iznenadni interes za dionice Zagrebačke berze, pitanje je. Kako to nemušto kažu investitori, “kreirala se ponuda, pa se javila potražnja”, odnosno dio dioničara, a među njima manje brokerske kuće pritisnute nelikvidnošću, odlučile su se za prodaju dionica.

Izvor: SEEbiz, Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *