Britanske i evropske avio-kompanije neće leteti bez dogovora o Bregzitu

Dodajte komentar

Britanske i evropske avio-kompanije automatski će izgubiti pravo letjenja na teritorijama jedni drugih ukoliko Britanija napusti blok bez sporazuma o razvodu.

Na to je upozorila vlada u Londonu u ponedjeljak, što znači da bi letovi potencijalno mogli da budu prizemljeni.

Prava letjenja ka, odnosno iz i unutar prostora Evropske unije, kao i između Sjedinjenih Država i Britanije, trenutno su pokrivena sporazumima EU Otvoreno nebo, ali Bregzit dovodi u opasnost te aranžmane, prenosi Rojters.

“Ako Velika Britanija napusti EU u martu 2019. godine bez postignutog sporazuma, licencirane avio-kompanije iz Velike Britanije i EU bi automatski izgubile pravo pružanja usluga vazdušnog prevoza između Velike Britanije i EU, a da prethodno ne zatraže dozvolu”, navela je britanska vlada.

Istovremeno, Britanija je saopštila da će se pridržavati tehničkih pravila i standarda EU o bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju ukoliko zemlja napusti blok bez dogovora, navodi Rojters pozivajući se na niz teničkih obavještenja objavljenih danas u Londonu.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je, dodaje, navela u dokumentu o vazduhoplovnoj bezbjednosti da će funkcije koje sada obavlja Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA), umjesto tog tijela obavljati britanski vazduhoplovni regulator – Agencija za civilno vazduhoplovstvo (CAA). London je takođe poručio da bi svi bezbjednosni sertifikati koje je izdala EASA britanskim entitetima trebalo da važe naredne dvije godine od dana kada Britanija napusti EU, i da će morati da budu zamijenjeni verzijama CAA prije isteka tog perioda.

Mada iz EU za sada poručuju da u slučaju “razvoda” bez sporazuma neće priznati sertifikate koje izda CAA, Britanija kaže da ohrabruje Brisel na “recipročno priznavanje sertifikata”.

Ukoliko Brisel, ipak, odluči da ne prizna britanski sistem bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, onda bi putnici iz Velike Britanije koji presijedaju na aerodromima u Uniji, kao i njihov prtljag, morali da budu podvrgnuti ponovnim provjerama u vazdušnim lukama Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *