Sankcije SAD vraćaju novac oligarha u Rusiju

Dodajte komentar

Ruski bogataši su počeli da povlače svoj kapital iz zapadnih banaka da ne bi kao Deripaska ili Vekselberg izgubili milijarde za jedan tren.

Kda su Rusi tvrdili da im sankcije Zapada pomažu da se usredsrede na podizanje vlastite privrede i unaprijede oblasti u kojima do sada nisu imali dobre rezultate, takve tvrdnje su zvučale kao propaganda. Sada je i američka agencija Blumberg konstatovala da administracija Donalda Trampa zapravo pomaže Vladimiru Putinu da ostvari plan na kome radi već više od decenije: da kapital koji ruski oligarsi drže u zapadnim bankama i ofšor kompanijama vrati u zemlju.

Sankcije koje je je administracija Baraka Obame nametnula Rusiji, zbog prisajedinjenja Krima i navodnog učešća u ratu u Ukrajini, u pravilnim razmacima se proširuju i pooštravaju u mandatu novog američkog predsjednika. U tome ih prati i EU. Međutim, prema pokazateljima, sad je sve više ruskih oligarha koji svoj novac prebacuju u ruske državne banke, ne želeći da u roku od nekoliko sati izgube milijarde dolara, što se već desilo nekima od njih.

Prošlog četvrtka Tramp je potpisao još jedan set zakona protiv ruskih pojedinaca i kompanija koji je ranije odobrio Kongres da bi omogućio blokadu imovine osoba i firmi povezanih sa Kremljom i zabranu poslovanja s njima. Povod su optužbe Velike Britanije da su Rusi otrovali bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku. Savjet Ministarstva spoljnih poslova je uputio poruku SAD da se ne igraju vatrom i da su ovo već 60. mjere od 2011. Zamjenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov je rekao da ovaj niz mjera samo pokazuje neuspješnost sankcija i da Vašington nikada neće uspjeti da diktira uslove Rusiji.

Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *