Euro i dolar stabilni

Dodajte komentar

Kurs eura u utorak se na međunarodnim tržištima donekle stabilizovao, nakon kratkotrajnog skoka dan ranije pod uticajem izjava čelnika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija u vezi inflacije, a stabilan je bio i dolar, pred odluku američke centralne banke Fed o kamatnim stopama.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1742 dolara, što znači da mu je cijena skliznula blagih 0,1 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem, a nakon što je glavni ECB-ov ekonomista Peter Praet kazao da u Draghijevim izjavama nije bilo ničeg novog.

U trgovanju u ponedjeljak nakratko je dostigao najviše nivoe u 3,5 mjeseca nakon što je ECB-ov predsjednik Draghi izrazio optimizam u pogledu inflacije u eurozoni i rasta plata. Analitičari su to protumačili kao signal zaoštravanja monetarne politike pa su tržišta počela špekulisati s podizanjem kamatnih stopa ujesen iduće godine, što je nakratko pružilo podršku euru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,165 bodova. Dolarom se u takvoj atmosferi jutros trgovalo po 112,915 jena, što znači da je na blagom dobitku u poređenju s prethodnim zatvaranjem.

Na valutnim tržištima prevladava mirna trgovina jer se ulagači drže na oprezu nakon najnovijeg zaoštravanja američko-kineskog trgovinskog rata. Sjedinjene Države i Kina uvele su u ponedjeljak novi krug uzajamnih carina, uz izostanak ikakvih naznaka da bi ijedna strana mogla popustiti.

Trguje se mirno pred odluku o trećem podizanju kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini, a koje su trgovci najvećim dijelom već uračunali. Fed u utorak počinje dvodnevno zasjedanje na kojem se očekuje podizanje ključne kamatne stope za četvrtinu procenta, odnosno njihovo osmo po redu od kraja 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *