Azijske berze u minusu drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su trgovinske tenzije između SAD-a i Kine i skok cijena nafte na najviše nivoe u gotovo četiri godine izazvali zabrinutosti u vezi s rastom globalne ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao blagih 0,1 posto, dok su u Singapuru, Australiji i Šangaju cijene dionica pale između 0,1 i 0,7 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.

Na berzama vlada oprez, kao i juče na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks pali, jer su u ponedjeljak na snagu stupile 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD.

Peking je uzvratio carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i otkazao za ovu nedjelju zakazane pregovore o trgovini te poručio da zamjenik premijera Liu He neće doći na sastanak u Washington.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne  banke. Odluke će biti objavljene u srijedu, a očekuje se da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova po treći put ove godine.

Pažljivo će se pratiti i ostali detalji u saopštenju za eventualne smjernice po pitanju daljeg kretanja kamata i situacije u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Oprez ulagača posljedica je, takođe, rasta cijene nafte, koja je na londonskom tržištu dostigla najviše nivoe u gotovo četiri godine. Jutros je cijena barela ojačala 0,2 posto, na 81,30 dolara.

Posljedica je to odluke OPEC-a i njegovih partnera na čelu s Rusijom da neće povećati proizvodnju, uprkos padu ponude iz Irana zbog predstojećih američkih sankcija protiv te zemlje i uprkos pozivima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da spuste cijene nafte.

I na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,32 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 94,22 boda.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla s jučerašnjih 112,55 na 112,85 jena, a u jednom se trenutku po prvi put nakon dva mjeseca probila i iznad 113 jena.

Američka je valuta ponešto ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs eura skliznuo na 1,1735 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1750 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *