Snažan rast broja njemačkih i kineskih turista u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Tokom prve polovine godine evidentiran je rast učešća turista iz Zapadne i Sjeverne Evrope u ukupnoj strukturi turista od više od 45 odsto, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore ističući da su veoma zadovoljni sezonom i fizičkim i finansijskim pokazateljima.

Prema posljednjim podacima lokalnih turističkih organizacija, procjenjuje se da u Crnoj Gori trenutno boravi oko 67.000 turista, oko 11 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Što se tiče gostiju, kako je Pobjedi kazala PR NTO CG Aleksandra Maksimović, prema zvaničnim podacima zaključno sa julom najviše gostiju evidentirano je iz Srbije, zatim Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Švedske.

“Kada su u pitanju gosti iz Evrope, najveći rast od 66 odsto bilježimo kod dolazaka turista iz Njemačke, a kod vanevropskih gostiju najveći rast bilježimo kod Kineza 55 odsto, dok dvocifrene stope rasta bilježimo i kada su u pitanju SAD i Izrael. Intenziviran je broj letova sa tržišta Rusije, Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije, što je, prirodno, rezultiralo i većim brojem turista sa ovih tržišta”, kazala jeMaksimović.

Imajući u vidu fizičke i finansijske pokazatelje kao i zadovoljstvo gostiju, imaju, kaže, razloga da budu zadovoljni ovom turističkom sezonom. Maksimović naglašava da ovu turističku sezonu karakteriše rekordna predsezona, tokom koje su zabilježene dvocifrene stope rasta turističkog prometa i prihoda od turizma.

Prema zvaničnim podacima Monstata za kolektivni i procjenama za individualni smještaj, u Crnoj Gori je tokom prvih šest mjeseci ove godine boravilo oko 609.000 gostiju što je rast od oko 18 odsto u odnosu na rekordnu 2017. godinu, a ostvareno je oko tri miliona noćenja, što je takođe rast od oko osam odsto“, saopštila je Maksimović.

O uspješnosti predsezone, kaže ona, govori i rast finansijskih pokazatelja.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke, ostvareni prihodi od turizma tokom prva dva kvartala tekuće godine iznose oko 230 miliona i veći su 13 odsto ili za 26 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine“, ističe Maksimović.

Podaci govore i da prihodi budžeta od boravišne takse zaključno sa 16. septembrom iznose oko 1.300.000 eura, odnosno oko 160.000 ili 14 odsto više u odnosu na prošlogodišnji uporedni period.

“Karakteristika ove sezone je i dobra popunjenost hotelskih kapaciteta o čemu svjedoči i promet ostvaren u hotelima tokom sedam mjeseci ove godine, gdje takođe bilježimo rast od 13,38 odsto kada je u pitanju broj dolazaka, odnosno od 8,20 odsto kada je u pitanju broj ostvarenih noćenja”, istakla je Maksimović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *