Ryanair pod istragom u Italiji zbog naplate ručnog prtljaga

Dodajte komentar

Italijanski regulator za zaštitu tržišne konkurencije otvorio je istragu protiv irskog niskobudžetnog avioprevoznika Ryanair zbog odluke da putnicima naplaćuje ručni prtljag, prenose britanski mediji.

Ručni prtljag je “bitan element u prevozu” i trebalo bi da bude uključen u cijenu karata, napomenuo je regulator, prenose agencije.

Od novembra će putnici i dalje moći da u avion unesu manju torbu pod uslovom da se može odložiti u prostor ispod sjedišta ali će im Ryanair naplaćivati devet eura za unos torbe težine od 10 kilograma.

Italijanski regulator sumnja da nova mjera Ryanaira možda predstavlja nepoštenu prodajnu praksu budući da iskrivljuje konačnu cijenu karte i ne dopušta “vjerodostojno poređenje” sa cijenama drugih aviokompanija, prenosi BBC.

“Bude li potvrđena sumnja da se u slučaju (naplate unosa) ručnog prtljaga radi o nepoštenoj prodajnoj praksi, Ryanair… će svim klijentima koji zabilježe neopravdane dodatne troškove morati isplatiti naknadu”, navode u udruženju Codacons, obećavajući da će po potrebi ići i na sud.

U avgustu su iz Ryanaira javili da tom odlukom nijesu željeli da zarade već da “poboljšaju tačnost i smanje kašnjenja pri ukrcaju”.

Istraživanje američke konsultantske kompanije za putovanja IdeaWorks pokazalo je pak da je irska avionska kompanija u proteklih 12 mjeseci na dodatnim naknadama, poput čekiranog prtljaga i izbora mjesta u avionu, zaradila 1,7 milijardi funti.

To znači da su gotovo trećinu dobiti ostvarili od takozvanih “dopunskih prihoda”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *