Naslovne strane dnevnih novina za 24. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Efikasnije djelovanje na izvještaje revizora

Državna revizorska institucija će ubuduće dostavljati Tužilaštvu negativna revizorska mišljenja i pismeno ga obavještavati o sumnjama u postojanje krivičnih djela, što će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala. Takav način rada biće rezultat tješnje saradnje ove dvije institucije koja će biti “ovjerena” u oktobru potpisivanjem memoranduma o saradnji, pod monitoringom Savjeta Evrope.

Vodovod u Petrovićima svečano pušten u rad

Novoizgrađeni vodovod u nikšićkom selu Petrovići, sa kojeg će se uredno i kvalitetno snabdijevati 45 domaćinstava, tačnije oko 200 stanovnika, svečano je pušten u rad za vikend, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Vodovod, u čiju izgradnju je sredstvima Opštine i tog ministarstva uloženo oko 500.000 eura, otvorili su ministar poljoprivrede Milutin Simović i predsjednik Opštine Nikšića Veselin Grbović, a u prisustvu predstavnika Vodovoda Nikšić, Elektroprivrede, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema i mještana.

Izrečene četiri kazne

U okviru kampanje Budi odgovoran” prošle sedmice je evidentirano sedam pritužbi, na osnovu kojih su izrečene četiri kazne, od 200 eura. Inspektori su kaznili kafić Koko loko u Podgorici i market Laki u Nikšiću i podgorički kafić Hugo. Inspekcija je utvrdila nepravilnosti u Ruskom naselju u Risnu, nakon što su zatekli zaposlene bez radne i boravišne dozvole.

Dan

Vlada godinu dana krila bruku sa petljom

Vlada na čijem čelu je bio Milo Đukanović jejoš krajem 2015. godine bila upoznata sa činjenicom da će morati da se radi petlja Smokovac i da se autoput mora prikačiti na vodovodnu i elektro mrežu Javnostje za ove probleme prvi put saznala krajem prošle godine, kada su sa Kinezima počeli pregovori o projektovanju i izgradnji petlje Smokovac, iako je CRBCjoš krajem 2015. godine, kada je na čelu Ministarstva saobraćaja bio Ivan Brajović, ukazao na taj problem.

Tihi štrajk zbog nižih zarada

Prema saznanjima “Dana, u pljevaljskom Rudniku uglja (RUP) već nekoliko dana traje tihi štrajk većeg dijela radnika zaposlenih u proizvodnji. Za nezadovoljstvo postoji više razloga, a najveći je poslednje smanjenje plata. Međutim, prvi put se dešava da radnici nisu stupili u otvoreni štrajk i da se nisu javno oglasili, već su odlučili da uspore rad ma) lina za transport uglja. Na taj način se usporava proces proizvodnje uglja, kao i dopremanje uglja za potrebe Termoelektrane.

Zakon ne garantuje poštenje lokalnih vlasti

Koalicija za transparentnost i borbu protiv korupcije na lokalnom nivou (KUM) pozdravila je odluku Vlade Crne Gore da se konačno sistemski pozabavi lokalnim finansijama kroz novi Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, ali upozorava da nacrt koji je trenutno na javnoj raspravi neće značajnije unaprijediti stepen transparentnosti i odgovornosti opština prema novcu građana. Naime, nacrt Zakona ima sanacionu prirodu, koja se ogleda u ustupanju dijela prihoda opštinama, ali se ne bavi suštinskim problemima koji onemogućavaju finansijsku stabilnost opština: neracionalnom potrošnjom i problemima na rashodnoj strani.

Pobjeda

Državi ostali dužni milione, a otvaraju nove firme

Državna revizorska institucija je kroz reviziju stečajeva, koja je okončana i biće objavljena ove sedmice, dala preporuke Poreskoj upravi kako da se spriječe vlasnici i direktori da firmu gurnu u stečaj,državi ostave visoke poreske dugove, a oni otvaraju novo preduzeće i nastavljaju sa poslovanjem, kazao je u intervjuu Pobjedi senator DRI dr Branislav Radulović.

Na Luštici već rasprodato 80 odsto vila

Otvaranjem hotela ,,Čedi i prve faze naselja Marina na poluostrvu Luštica, naša država se pozicionirala na mapi prestiznih turističkih destinacija, saopštili su iz kompanije Luštica Development. Ovo potvrđuju kupci vila i gosti hotela koji dolaze iz svih krajeva svijeta, kojima je kompanija već prodala oko 80 odsto vila.

Brajović i Marković čestitali Dan rudara

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je Dan rudara, koji se obilježava danas, i kazao da su oni kroz vjekove svojim predanim i mukotrpnim radom stvarali i činili kako svoju egzistenciju tako i ekonomiju svoje zemlje boljom i naprednijom. -Danas, kad se crnogorska privreda oporavlja od višedecenijskih problema, rudna industrija i rudari su opet predvodnici na tom putu ka boljem životu i standardu radnika, ali svih građana Crne Gore poručuje Brajović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *