Srbija: Osam stranih banaka drži više od 50 odsto tržišta

Od ukupno 29 banaka, koliko ih posluje na srpskom tržištu, čak 21 je u rukama stranih vlasnika. One pokrivaju ukupno 77,1 odsto tržišta bankarskog sektora, pokazuje najnoviji izvještaj Narodne banke Srbije za prvo tromesečje ove godine.

Banke u većinskom vlasništvu države ili privatnih lica iz Srbije su smanjile tržišni udio u ukupnoj bilansnoj sumi bankarskog sektora, i to sa 23,1 odsto na 22,9 odsto, koliko sada iznosi.

Dominantno učešće u bankarskom sektoru Srbije i dalje imaju banke poreklom iz Italije, Austrije, Francuske i Grčke. Ukupno osam banaka, i to po dvije iz svake od ovih zemalja, ima udio u ukupnoj bilansnoj sumi od 58,2 odsto, što znači da praktično drže više od pola bankarskog tržišta u Srbiji.

Prema izvještaju NBS, one su u prva tri mieseca 2018. povećale udio u ukupnoj bilansnoj sumi za 0,7 procentnih poena u odnosu na prethodno tromjesečje. Učešće preostalih 13 banaka u rukama stranaca iznosi 18,9 odsto.

S druge strane, osam domaćih banaka, od kojih je šest državnih i dvije privatne, raspolaže sa 22,9 odsto tržišta.

Ukupna neto bilansna aktiva bankarskog sektora Srbije je na kraju na kraju marta 2018. godine iznosila 3,39 milijardi dinara, i to je povećanje za 0,5 odsto u odnosu na decembar 2017. godine. Ukupan bilansni kapital iznosi 673 milijarde dinara, i veći je za 0,9 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje. Blic

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *