Srbija: Osam stranih banaka drži više od 50 odsto tržišta

Dodajte komentar

Od ukupno 29 banaka, koliko ih posluje na srpskom tržištu, čak 21 je u rukama stranih vlasnika. One pokrivaju ukupno 77,1 odsto tržišta bankarskog sektora, pokazuje najnoviji izvještaj Narodne banke Srbije za prvo tromesečje ove godine.

Banke u većinskom vlasništvu države ili privatnih lica iz Srbije su smanjile tržišni udio u ukupnoj bilansnoj sumi bankarskog sektora, i to sa 23,1 odsto na 22,9 odsto, koliko sada iznosi.

Dominantno učešće u bankarskom sektoru Srbije i dalje imaju banke poreklom iz Italije, Austrije, Francuske i Grčke. Ukupno osam banaka, i to po dvije iz svake od ovih zemalja, ima udio u ukupnoj bilansnoj sumi od 58,2 odsto, što znači da praktično drže više od pola bankarskog tržišta u Srbiji.

Prema izvještaju NBS, one su u prva tri mieseca 2018. povećale udio u ukupnoj bilansnoj sumi za 0,7 procentnih poena u odnosu na prethodno tromjesečje. Učešće preostalih 13 banaka u rukama stranaca iznosi 18,9 odsto.

S druge strane, osam domaćih banaka, od kojih je šest državnih i dvije privatne, raspolaže sa 22,9 odsto tržišta.

Ukupna neto bilansna aktiva bankarskog sektora Srbije je na kraju na kraju marta 2018. godine iznosila 3,39 milijardi dinara, i to je povećanje za 0,5 odsto u odnosu na decembar 2017. godine. Ukupan bilansni kapital iznosi 673 milijarde dinara, i veći je za 0,9 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje. Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *