“Google” priznaje: Strane kompanije imaju pristup vašim podacima sa Gmail-a

Dodajte komentar

Stotine aplikacija su u mogućnosti da skeniraju i dijele podatke iz poštanskih sandučića (inboks) sa gmail naloga, priznala je kompanija “Google”.

U pismu američkim zakonodavcima, koje je objavljeno u četvrtak, “Gugl” je objasnio da programeri trećih strana mogu pristupiti i dijeliti podatke sa gmail naloga – iako je kompanija rekla da temeljno provjerava sve kojima se odobrava pristup.

Na taj način stotine raznih kompanija mogu da imaju uvid u podatke korisnika gmail-a.

Skeniranje poštanskih sandučića se odvija uprkos tome što je sama kompanija prije godinu dana završila sopstvenu kontroverznu praksu skeniranja mejlova.

„Programeri aplikacija mogu dijeliti podatke sa trećim licima sve dok su transparentni sa korisnicima o tome kako se njihovi podaci koriste i u koje svrhe“, napisala je u pismu Suzan Molinari, jedna od menadžerki kompanije.

Guglov direktor bezbjednosti, povjerenja i privatnosti Suzan Frej objasnila je u julu da “Gugl” odobrava određene dozvole aplikacijama i uslugama trećih lica kako bi poboljšao iskustvo za korisnike Gmaila.

„Prije nego što aplikacija koja nije dio “Gugla” može da pristupi vašim podacima, prikazaćemo prozor sa dozvolama koji jasno prikazuje vrste podataka kojima ta aplikacija može pristupiti i kako može da koristi te podatke. Preporučujemo vam da pregledate taj prozor prije odobravanja pristupa bilo kojoj aplikaciji koja nije’Guglova’“, rekla je ona tada.

Međutim, ono što ona tada nije spomenula jeste to da ti strani programeri mogu da dijele podatke gmail korisnika sa nekim drugim osobama i kompanijama. Blic

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *