Tursku čeka upola manji rast i visoka inflacija

Dodajte komentar

Turska vlada u sklopu novog srednjoročnog ekonomskog programa predstavila je najnovije projekcije koje svjedoče o oštrom usporavanju ekonomije, uz vrlo visoku inflaciju.

Ekonomija će porasti za svega 3,8 posto u 2018., gotovo upola slabije u odnosu na prošlogodišnjih 7,4 posto. U 2019. godini stopa rasta trebala bi biti još i niža, naveo je ministar finansija Berat Albayrak prilikom predstavljanja programa u Istanbulu, i trebala bi iznositi 2,3 posto.

Stopa inflacije trebala bi pak skočiti na 20,8 posto na kraju ove godine, nakon čega bi tek blago posustala u sljedećoj godini, na 15,9 posto, pokazuju najnovije projekcije.

Za 2020. i 2021. projekcije su ipak optimističnije, uz očekivane stope ekonomskog rasta od 3,5 posto i pet posto. Rast cijena bi takođe trebao biti donekle zauzdan, uz jednoscifrene stope od 9,8 posto u 2020., a godinu dana kasnije od šest posto.

Albayrak, inače zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kazao je da se ”novi ekonomski program” temelji na načelima “ravnoteže, discipline i promjene”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *