Nove promjene u Airbnb-u daju više prava potrošačima

Dodajte komentar

Često putujete preko granica Evropske unije? Da li ste koristili usluge Airbnb i ako jeste, da li imate važne informacije o smještaju, koje treba da znate kao potrošač.

Odgovarajući na žalbu koju su podnijeli Evropska komisija i organi za potrošače EU u julu, Airbnb se obavezao da će napraviti potrebne promjene u svojim pravilima i poboljšati performanse svoje platforme.

Airbnb se obavezao da će obezbijediti ukupne troškove rezervacija, uključujući dodatne troškove, kao što su usluge i troškovi čišćenja. Kada nije moguće prethodno izračunati konačnu cijenu, platforma će obavijestiti korisnika da može imati dodatne troškove.

Airbnb se takođe obavezuje da će objasniti da li je ponuda privatnog ili profesionalnog domaćina, jer su pravila za zaštitu potrošača različiti u ova dva slučaja.

Po novim izmjenama uslova za korištenje, korisnici mogu koristiti sva raspoloživa sredstva pravne zaštite, a posebno svoje pravo da podnesu tužbu protiv domaćina, u slučaju da strada ili pretrpi neku drugu štetu. Airbnb će jasno ukazuati potrošačima da imaju pravo da podnesu tužbu protiv platforme sudovima u njihovoj zemlji prebivališta.

Airbnb će morati obavijestiti potrošača prilikom odlučivanja za raskid ugovora ili uklanjanje sadržaja i dat će im pravo na žalbu i naknadu ako je to potrebno.

Kompanija bi trebala ove promjene prezentirati na svojoj web stranici do kraja decembra 2018. godine za sve jezičke verzije jezika EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *