Glavni grad zaustavio legalizaciju jer građanima ne izdaju rješenja

Dodajte komentar

Od 13.000 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata koji su pristigli Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada tek stotinjak njih je objavljeno na sajtu Glavnog grada iako je po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano da se moraju objavti na internet stranici nadležnog organa lokalne uprave podnijeti na obrascima propisanim Pravilnikom o obrascima zahtjeva i izjava u postupku legalizacije bespravnih objekata.

Ovaj isti Sekretarijat je bio dužan da po Zakonu o upravnom postupku u roku od 30 dana, od dana predaje zahtjeva, donese ili rješenje o prekidu postupka ili rješenje o tome da se postupak nastavi, naravno za svih 13.000 zahtjeva. Ni to nije učinjeno.

Građani su dakle, do 15. jula morali da podnesu zahtjev i mnogo puta je sa svih instanci poručeno nema produžetka legalizacije dok se u nepostupanju organa Glavnog grada zasad ćuti.

Zakonski su, dužni da svaki zahtjev skeniraju i objave na sajtu sa propratnom dokumentacijom koja podrazumijeva i rješenje kako je organ lokalne samouprave postupio po zahtjevu građanina. U većini slučajeva i na tih nekoliko objavljenih zahtjeva nema rješenja te se ne zna da li je po njima odlučivano.

U ovom Sekretarijatu imaju i problem sa poštovanjem Zakona o zaštiti ličnih podataka kada su u pitanju objavljeni zahtjevi građana. Ti zahtjevi sadrže lične podatke podnosilaca, ime i prezime, matični broj, broj lične karte…

Iz Ministarstva održivog razvoja objašnjavaju da Podgorica upravo zbog toga stala sa objavljivanjem zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata jer se ispostavilo da na način na koji su počeli da ih objavljuju krše Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Iz ovog vladinog resora objašnjavaju da je podgorička lokalna samouprava bila dužna da ukloni sa sajta sve zahtjeve u kojima su naznačeni odnosno nisu zatamnjeni lični podaci. Međutim, do danas to nije urađeno, pa se na sajtu Glavnog grada i dalje mogu naći zahtjevi građana zainteresovanih za legalizaciju neformalnih objekata sa matičnim brojevima.

“Sve lokalne samouprave su obavezne da na sajtu objave sve zahtjeve koje su im dostavili građani. Glavni grad je počeo to da radi i objavio je neke zahtjeve, ali su dobili upozorenje od Agencije za zaštitu ličnih podataka da ne smiju objavljivati lične podatke već da ih moraju pokriti. U zahtjevu može da ostane lokacija, broj katastarske parcele, ali ne i ime i prezime i matični brojevi. Takođe, imali su obavezu da sa sajta uklone zahtjeve u kojima se vide lični podaci građana koji su podnijeli zahtjeve za legalizaciju. Podgorica je stala sa postupkom objavljivanja dok ne utvrde na koji način će to da rade”, navode iz Ministarstva.

Iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine saopštili su da će svi zahtjevi biti objavljeni na sajtu u skorije vrijeme.

Građani koji su zahtjeve poslali poštom tvrde da nijesu dobili nikakve povratne informacije odnosno djelovodne brojeve kako bi mogli da katastru predaju zahtjeve za ovjeru elaborata.

“Svi zahtjevi pristigli poštom u zakonskom roku su zavedeni”, saopštili su iz Sekretarijata.

Dan, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *