Džek Ma: Spremite se za 20 godina trgovinskog rata Kine i Amerika

Dodajte komentar

Džek Ma, osnivač kineskog tehnološkog giganta “Alibaba”, rekao je danas da svijet treba da se pripremi za 20 godina trgovinskog rata Kine i SAD.

Ekonomska situacija nije dobra, a to bi moglo da potraje dosta dugo – rekao je Ma na Svetskom ekonomskom forumu u Tijanđinu.

On je upozorio da bi trgovinski rat dvije najveće svjetske ekonomije mogao da traje decenijama i da bi Kina trebalo da se fokusira na izvoz novim “putem svile”, koji ide do Afrike, jugoistočne Azije i Evrope.

“Alibaba” više ne može da ispuni obećanje da će zaposliti milion ljudi u SAD zbog aktuelnih trgovinskih tenzija – rekao je Ma agenciji Sinhua.

SAD su usvojile novi paket carina na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara, a Peking je reagovao carinjenjem američke robe u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

Analitičari: Trgovinski rat s Kinom obiće se Trumpu o glavu

Da trgovinski rat neće brzo završiti, pokazalo se u ponedjeljak, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio da uvede nove 10-postotne carine na oko 200 milijardi dolara vrijednog kineskog uvoza te zaprijetio dodatnim carinama za 267 milijardi dolara uvoza u slučaju da Kina odluči da uzvrati, što je Peking i učinio.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast američke privrede u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 3,1 posto na godišnjem nivou, a u četvrtom za 2,8 posto. Pritom su se svih 70 anketiranih ekonomista složili kako je trgovinski sukob između dvije najveće svjetske ekonomske sile loš za rast američke ekonomije i predstavlja negativni rizik.

„Apsolutno – to je loša i definitivno negativna politika. No, nije dovoljno loša da nas baci u recesiju, osim ako se to ne izazove jake negativne oscilacije vezane uz samopouzdanje i raspoloženje”, rekao je Jim O'Sullivan, glavni ekonomista kompanije High Freaquency Economics.

Deceniju nakon što je američka banka Lehman Brothers propala, izazivajući devastirajuću finansijsku krizu, američki ekonomski oporavak traje neuobičajeno dugo. Rast je siguran, barem na neko vrijeme, oživljen agresivnim smanjenjima poreza na kraju prošle godine. Osim toga, snažno tržište rada podupire planove američke centralne banke da podigne kamatne stope ove i sljedeće godine.

Najnoviji Reutersov konsenzus o rastu američke ekonomije ukazuje na lagano poboljšanje u nekoliko kvartala tokom sljedeće godine, no predviđa usporavanje rasta na 2 posto u posljednjem kvartalu 2019. godine, što je upola manje u odnosu na rast od 4,2 posto, koliko je iznosio u proteklom tromjesečju. No, malo ko očekuje recesiju. Procjenjuje se u prosjeku da izgledi za izbijanje recesije u idućoj godini iznose samo 15 posto, no ti se izgledi povećavaju na 35 posto u sljedeće dvije godine, pri čemu najpesimističnije prognoze dosežu i 75 posto.

SEEbiz, Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *