Direktor Danske Bank podnio ostavku zbog skandala s pranjem novca u Estoniji

Dodajte komentar

Iako je prije dva mjeseca najavio kako neće podnijeti ostavku, direktor Danske Bank Thomas Borgen ipak je popustio pritiscima nakon što se najveća danska banka našla pod optužbom za pranje novca u svojoj estonskoj podružnici.

Slučaj je šokirao Dansku, državu u kojoj su mito i korupcija gotovo nepoznati pojmovi, piše Bloomberg. Dosad se banku optuživalo da je preko estonske podružnice oprala oko 9,1 milijardi dolara u razdoblju od 2007. do 2015. godine, a sporne transakcije su uglavnom dolazile iz kompanija povezanih s Rusijom i bivšim zemljama Sovjetskog saveza. Zanimljivo, banku su još 2007. upozorili da se nešto čudno događa u njenoj estonskoj podružnici.

Interna istraga nije uspjela da dokaže koliko je novca ukupno oprano, ali mnogima se učinilo nevjerovatnim što je kroz tu malu podružnicu prošlo ukupno 234 milijarde dolara, što je devet puta više od BDP-a države. Od 15 hiljada računa u toj banci, njih 6200 je označeno visokorizičnima. Službenu istragu nastavljaju Danska, Estonija, a uključile su se i američke vlasti.

Direktor Thomas Borgen ostat će na čelu banke dok se ne pronađe njegova zamjena.

– Danske Bank nije se dobro ponijela u slučaju mogućeg pranja novca u Estoniji. Jako mi je žao zbog toga. Iako istraga koju je sprovela spoljna advokatska kancelarija zaključuje da sam ispunio svoje zakonske obveze, vjerujem da je za sve strane najbolje da podnesem ostavku – rekao je Borgen u saopštenju.

A prije dva mjeseca je govorio ovako:

– Ja sam kriv i ja moram ostati na čelu banke dok joj drugi okreću leđa, a kasnije ćemo vidjeti. Ako treba da podnesem  ostavku, podnijeću je, ali neko se treba pobrinuti za kompaniju koja tone – naglasio je Borgen koji je na čelu Danske Bank bio pet godina, a u vrijeme navodnog pranja novca je bio šef internacionalnih operacija.

Nakon objave o istrazi koja nije dala rezultata i ostavci direktora, vrijednost dionica najveće danske banke pala je za još šest posto. Od početka godine je pak ukupno pala za čak 32 posto, čime je banka izgubila 14 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti.

Iz Danske Bank najavljuju da će “donirati bruto prihod klijenata u razdoblju od 2007. do 2015. godine, procijenjen na 1,5 milijardi danskih kruna (201 milion eura), nezavisnom udruženju koja će biti osnovana radi potpore inicijativama za borbu protiv međunarodnog finansijskog kriminala, uključujući i pranje novca, takođe i u Danskoj i Estoniji “.

Ovaj skandal digao je sve na noge jer utiče na reputaciju cijelog finansijskog sistema, a mogao bi se negativno odraziti i na kreditni rejting Danske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *