Naslovne strane dnevnih novina za 19. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomiije

Dodajte komentar

Vijesti

Štrajk izvjestan, Vlada se pravda diktatom MMF-a

Izmjene zakona o penzionom osiguranju diktat je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije, kazao je juče na sastanku sa sindikatima ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić braneći predloženi nacrt izmjena koji otežava i ponovo diže granicu za odlazak u penziju, obesmišljava beneficirani radni staž i uvodi nova ograničenja za korišćenje porodičnih i invalidskih penzija.

Magistrima i doktorima nauka plata veća i do 10 odsto

Kolektivnim ugovorom za zaposlene u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) predviđeno je više vrijednih benefecija,zbog čega ne čudi to što su uhljebljenje u ovoj finansijskoj instituciji našla djeca više visokih državnih funkcionera. Tako, pored koeficijenta u rasponu od 7,8 do 17,5 za zaposlene na poslovima na kojima se zahtijeva stručnost koja se stiče visokim obrazovanjem, magistraturom i doktoratom, svaki magistar u CBCG ima platu veću pet odsto, a doktor nauka 10 odsto na osnovu akademske titule.

Dobili 15 miliona, a adržavi platili svega 700 hiljada

Povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora do sada isplaćeno preko 15 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), dok su oni državi, po osnovu koncesione naknade platili svega 771 hiljadu eura do kraja jula ove godine.

Dnevne novine

Bez povlačenja zakona

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je juče da neće povući Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. “U Ministarstvu nećemo povući zakon, imamo jasnu agendu da do kraja godine predložimo to Vladi, šta će Vlada učiniti konačno ne znam, rekao je nakon sastanka sa predstavnicima sindikata o spornim izmjenama ovog zakona. Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković nije isključio generalni štrajk ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi prijedlozi.

Nova ponuda Hipotekarne

Hipotekarna banka uvela je novi platni servis, HB Booking, namijenjen pojedincima i kompanijama izdavaocima smještaja na teritoriji Crne Gore, kao i rent-a-car i agencijama koje se bave organizacijom izleta, turističkim lokalnim turama i sličnim djelatnostima. Iz banke su saopštili da se radi o još jednoj inovaciji koja omogućava jednostavno i sigurno rješenje za online naplatu usluga putem platnih kartica.

APLICIRATI ZA SREDSTVA IZ ZELENOG KLIMATSKOG FONDA

Cilj sastanka ministra poljoprivrede Milutina Simovića i stalne predstavnice Ujedinjenih nacija i UNDP u Crnoj Gori Fione Mekluni je zajedničko sagledavanje mogućnosti da Crna Gora aplicira za nova bespovratna sredstva iz Zelenog klimatskog i Adaptacinog fonda, kroz pripremu i realizaciju projekata čiji je cilj ublažavanje uticaja klimatskih promjena na šume, vode i poljoprivredu.

Dan

Zatekli hiljadu osoba bez ugovora o radu

Uprava za inspekcijske poslove obavila je tokom ljetnje turističke sezone više od 18 hiljada kontrola i izdala prekršajne naloge u vrijednosti od skoro tri miliona eura, saopštio je njen direktor Alija Košuta.U više od pola kontrola inspektori su utvrdili nepravilnosti rekao je Košuta na konferenciji za novinare i dodao da je ove godine izdato 10 odsto više prekršajnih naloga nego lani.

Luka Kotor nije osporavala pilotažu

Luka Kotor nije osporavala bilo kome pilotažu u Bokokotorskom zalivu i u skladu sa dagim koncesionim pravom, ima isključivo pravo obavljanja privredne djelatnosti, koja uključuje i pomorsku pilotažu u akvatorijumu luke Kotor, saopštio je bivši izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac.

Onlajn naplata usluga

Hipotekarna banka uvela je novi platni servis HB buking namijenjen pojedincima i kompanijama izdavaocima smještaja na teritoriji Crne Gore, kao i rentakar i agencijama koje se bave organizacijom izleta, turističkim lokalnim turama i sličnim djelatnostima. Iz banke su saopštili da se radi o još jednoj inovaciji koja omogućava jednostavno i sigurno rješenje za onlajn naplatu usluga putem platnih kartica.

Pobjeda

Privreda i nauka za konkurentniju ekonomiju

Strategija pametne specijalizacije, koju bi Vlada trebalo da donese do kraja godine, dodatno će doprinijeti daljem razvoju najperspektivnijih sektora crnogorske privrede i identifikovati komparativne prednosti i potencijale, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je navela da Crna Gora ima mogućnosti za rast i razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

Najviše falsifikata od 50 eura

Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke. – U prvih osam mjeseci tekuće godine u nacionalnim centrima Centralne banke obrađeno je 274 komada falsifikovanih novčanica eura, nominalne vrijednosti 17.040 eura i 4.672 komada kovanog novca eura, takođe falsifikata nominalne vrijednosti 9.268 eura objasnili su iz CBCG.

Dodatni troškovi stežu državnu kasu

Posao oko izgradnje auto-puta se od strane Ministarstva saobraćaja i Vlade i kineske kompanije CRBS vodi na netransparentan i sumnjiv načinjer svako malo isplivavaju dodatni troškovi koji značajno povećavaju cijenu i opterećuju državnu kasu, saopštenoje iz Demokratske narodne partije (DNP).

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *