Naslovne strane dnevnih novina za 18. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Crna Gora na korak do generalnog štrajka

Da li će u Crnoj Gori biti organizovan prvi generalni štrajk zaposlenih u istoriji, možda će biti poznato već danas nakon sastanka ministra rada Kemala Purišića sa članovima Skupštine Saveza sindikata i Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata oko spornih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranja.

Dnevne novine

OTVORENA NOVA RADNA MJESTA, SIGURAN POSAO ZA HILJADE FARMERA

Zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede kroz IPARD program nikšićki preduzetnici uspjeli su da unaprijede proizvodnju i konkurentnost, ali i da otvore nova radna mjesta i dobiju mogućnost za širenje kooperantske mreže, poručio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović tokom radne posjete gradu pod Trebjesom. Simović je juče obišao osam preduzetnika koji su u ovoj godini uspješno realizovali planirane investicije i dobili bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede kroz IPARD program, čime su unaprijedili svoju proizvodnju i konkuretnost, otvorili značajan broj novih radnih mjesta i mogućnost za širenje kooperantske mreže sa crnogorskim farmerima.

PLATNI PROMET IZNOSIO 1,49 MILIJARDI EURA 

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 23 radna dana u avgustu iznosila je 1,49 milijardi eura, 6,4 odsto više nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 94,16 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

EURODIZEL I LOŽ ULJE SKURLJI ČETIRI CENTA

Eurodizel i lož ulje za veleprodaju od ponoći će biti skuplji četiri centa, dok će cijene benzina ostati nepromijenjene, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Eurodizel će u narednih 15 dana koštati 1,3, a lož ulje za veleprodaju 1,27 eura, dok će građani za litar eurosupera 95 i 98 u naredne dvije sedmice izdvajati 1,38, odnosno 1,41 euro.

Dan

Spremaju 120 otkaza

Trenutno je u MA zaposleno preko 400 ljudi, a višak je njih 120 zaposlenih. Novi vlasnik, ukoliko preuzme kompaniju koja grca u dugovima, ne želi da zapošljava višak zaposlenih radnika
Smanjenje radnika je izvjesno i ukoliko MA ne promijeni vlasnika. Menadžment priprema sistematizaciju, čija će jedna od glavnih stavki biti smanjenje broja zaposlenih.

Mijenjali propise da radnike ostave bez plata

Ustavni sud je ukinuo odredbe Zakona o stečaju, kojima je bilo propisano da se u prvom isplatnom redu mogu isplatiti najviše 24 bruto zarade, kao i odredbe kojima je Vlada imala prioritet u naplati svojih potraživanja u odnosu na zarade radnika. Bivši radnici “Radoja Dakića su tražili ukidanje spornih članova jer se njima duguju 84 zarade, a u prvom isplatnom redu su priznate 24 zarade. Plate za ostalih pet godina bi naplatili nakon što se namire drugi povjerioci.

Prijetnja štrajkom je pucanj u prazno

Predsjednik Opštinskog odbora Radničke partije u Podgorici Radovan Tošković smatra da su predlozi republičkih sindikata po pitanju visine penzija jad i čemer i da će uticati na ubrzanu smrtnost najstarije populacije, imajući u vidu troškove života. On je naveo da su vođe republičkih sindikata Srđa Keković i Duško Zarubica predložili Vladi da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, što je 154 eura, a da starosna penzija, ostvarena po osnovu 40 godina staža osiguranja, ne može biti manja od 55 odsto prosječne zarade, što je 279 eura.

Pobjeda

 

Advokat: Zabrana otuđenja za Igalo i park hotela Boka

Vektra Boka neće moći da proda hotel “Igalo u Herceg Novom jer je objekat pod privremenom sudskom mjerom zabrane otuđenja u korist ranijih vlasnika, kazao je advokat Vukašin Šimrak, koji zastupa porodicu Acović kojoj je zemljište na komeje izgrađen hotel nacionalizovan nakon Drugog svjetskog rata.

Cijena auto-puta može biti uvećana do 80 miliona eura

U Ministarstvu saobraćaja još ne znaju da li će cijena gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare biti uvećana, ali ne poriču mogućnost da troškovi mogu “skočiti do 10 odsto. Iz tog Vladinog resora Pobjedi je saopšteno daje ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo predviđena mogućnost da cijena može biti uvećana za deset odsto.

Prodate klirinške akcije za 82.500 eura

Na Montenegroberzi je juče prodato 52.808 akcija Centralng klirinškog depozitarnog društva za 82.500 eura. Cijena po akciji je bila 1,6 eura, što je povećanje od 1,8 odsto. Ovo klirinško depozitarno društvo ima 586.749 akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *