Makedonija prva u Evropi po tržišnom učešću low-cost avioprevoznika

Dodajte komentar

Makedonija zauzima vodeće mjesto u Evropi u pogledu tržišnog učešća niskobudžetnih avioprevoznika, dok je Bosna i Hercegovina šesta na listi, prema istraživanju anna.aero.

Niskotarifne aviokompanije u Makedoniji imaju nešto ispod 66% tržišta u 2018. godini, dok u Bosni i Hercegovini nude 56,2% od ukupnog broja sjedišta.

Na bh. aerodromima posluju niskobudžetne aviokompanije: Air Arabia, Eurowings, Flydubai, Norwegian, Pegasus i Wizz air (Sarajevski aerodrom)

Wizz Air (Tuzlanski aerodrom), Eurowings (Aerodrom u Mostaru) a od 29.10.2018. sa Banjalučkog aerodroma startovat će Ryanair sa letovima do Brisela (Charleroi), Memmingena i Stockholma (Skavsta).

Sa dolaskom Ryanaira, tržišno učešće niskocjenovnih aviokompanija u Bosni i Hercegovini prelaziće 60%, čime bi se naša zemlja mogla na evropskoj listi plasirati odmah nakon Makedonije.

Sjedišta niskotarifnih aviopijevoznika u Evropi, prema istraživanju dostići će više od 36% svih sjedišta u 2018. godini, postizanjem prosječnog povećanja tržišnog učešća od 1,4 procentnih poena godišnje, a niskobudžetni sektor će predstavljati 50% svih sjedišta do 2027. godine.

Wizz Air dodao je šest miliona mjesta, dok je easyJet rastao tri puta brže od Ryanair-a. Operator sa sjedištem u Lutonu ove godine pokazao je rast nešto ispod 13% u poređenju sa Ryanair-ovim rastom od 4,2%.

U 2018. godini procjenjuje se da će 501,83 miliona sjedišta sa niskim troškovima biti na letovima u Evropi, što je za 7,4% više u odnosu na 2017. godinu, te će ove godine niskobudžetno tržište prvi put premašiti pola milijarde sjedišta u smislu godišnjeg kapaciteta.

Kada se osvrnemo na proteklu deceniju niskocjenovnog tržišta, broj sjedišta na avionima u Evropi povećao se za 124%, sa 224,29 miliona mjesta u 2009. na više od pola milijarde ove godine.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *