Zbog sušne godine pivo će poskupiti najmanje 15 odsto

Pivopije širom svijeta iduće godine, najvjerovatnije, očekuje povećanje cijena za više od 15 odsto, zbog sušne godine.
Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izvještaju investicione banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16 odsto. Ti troškovi će se vrlo vjerovatno preliti na cijene piva iduće 2019. godine, prenosi SEEbiz.

Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cijene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uvelike podbacio širom Evrope zbog suše.

Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cijena te sirovine početkom avgusta dostigla je najviši nivo u posljednjih pet godina od 236 eura po toni. Krajem avgusta cijene ječma u Velikoj Britaniji su više za 37 odsto na godišnjem nivou, a u Francuskoj za 23 odsto.

U izvještaju se navodi i podatak američkog ministarstva poljoprivrede da su svjetske zalihe ječma najmanje od 1984. godine.

Međutim, pivari se ove godine nisu našli samo na udaru skupljeg ječma. Porasle su i cijene energije, pa i aluminijuma od kojeg se proizvode limenke, i to za osam odsto. Cijena aluminijuma samo je prošle godine poralsa za 20 odsto.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *