Željeznička infrastruktura smanjuje kapital kako bi pokrili minus od 30,6 miliona

Dodajte komentar

Odbor direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG) predložio je akcionarima da pokriju akumulirani gubitak preduzeća kroz smanjenje kapitala. U pitanju je suma od 30,6 miliona eura, odnosno dug koji je nastao od 2008. do 2017. godine. Predlog borda direktora, na čijem čelu je Safet Kalač, našao se na dnevnom redu vanredne skupštine akcionara zakazane za 11. oktobar.

Kapital ŽICG, po poslednjem izvještaju o poslovanju za drugi kvartal, iznosi 545 miliona eura. Na ovakav način, gubitak je pokrila Elektroprivreda (EPCG) krajem prošle godine, kako bi isplatiladividendu akcionarima u iznosu od 55 miliona eura. Dividenda, međutim, nije razlog za pokrivanje gubitaka kod ŽICG.

“Predlog o pokriću gubitaka kroz smanjenje kapitala smo donijeli kako bismo mogli da nastavimo sa razvojem, odnosno kako bismo nastavili sa sanacijom pruga. Trenutno je sanirano 46 odsto pruge uz pomoć naših, vladinih i sredstava evropskih banaka. Da bismo nastavili sa sanacijom i dobijanjem sredstava za sanaciju i razvoj željezničke infrastrukture moramo da iskažemo pozitivne finansijske rezultate. Sanacija pruge će dovesti do veće brzine vozova na određenim dionicama, a to će privući više operatera koji će se oslanjati na željeznicu prilikom prevoza iz Luke Bar, Srbije i zemalja okruženja”, izjavio je Kalač za “Dan.

Zbog promjene kapitala, odnosno njegovog smanjenja, akcionari će morati da usvoje i odluku o izmjeni statuta preduzeća, a na dnevnom redu će se naći i predlog zaključka o prenosu dijela imovine ŽICG na državu. Podsjetimo, država je vlasnik 85 odsto ŽICG.

(Cijeli tekst pročitajte u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *