Naslovne strane dnevnih novina za 14. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Sporna skoro sva imovina aerodroma Tivat

Gotovo sve nekretnine na kojima se nalazi aerodrom Tivat opterećene su brojnim zabilježbama pokrenutih sudskih postupaka za utvrđivanje prava svojine, a većina okolnih parcela na koje je po koncesionom aktu predviđeno širenje kapaciteta tivatske vazdušne luke nisu u državnoj,već svojini privatnih lica, kompanija i Opštine Tivat.

Katnić ćuti o šteti koju je Mugoša napravio Kipsu

Ni dva i po mjeseca nakon presude Evropskog suda za ljudska prava da je Crna Gora prekršila pravo na pravično suđenje, na imovinu i na djelotvorni lijek vlasniku Kipsa Ristu Drekaloviću jer mu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša 2005. stopirao gradnju trgovačkog centra na Starom aerodromu, nije poznato koliko će to koštati državu i da li će biti pokrenuta istraga protiv odgovornih za milionsku štetu.

Stanari i protiv hotela Carina u svom dvorištu

Stanari solitera u centru Podgorice, gdje je kompanija Carine započela pripremu za izgradnju hotela sa četiri zvjezdice, do juče su sakupili preko stotinu potpisa za peticiju, koju će predati gradonačelniku Ivanu Vukoviću, sa namjerom da se stopira taj projekat i uradi revizija projektne dokumentacije.
Podršku stanarima su najavili i građani iz susjednih zgrada, jer smatraju da bi izgradnjom hotela, kao i planiranom dogradnjom u dvorištu zgrade iza solitera, bitno bio narušen lcvalitet života u centru grada.

Dnevne novine

MA u prvoj polovini godine bolji za 1,42 miliona eura

Poslovni rezultat Montenegro Airlinesa (MA) u prvoj polovini godine je za 1,42 miliona eura bolji nego u istom periodu 2017, što je u finansijskom smislu najbolji rezultat u posljednje četiri godine, saopšteno je iz nacionalnog avio-prevoznika. MA je, prema izvještaju o poslovanju u prva dva kartala, u tom periodu prevezao 250.750 putnika, odnosno 9,18 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Fiskalizacija bi suzbila sivu ekonomiju

Usvajanjem Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga omogućiće se uvođenje sistema elektronske fiskalizacije u cilju efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije, bolje naplate poreza i unaprijeđenja poslovnog ambijenta, saopšteno je iz Ministarstva finansija i Poreske uprave (PU). U svajanje tog zakona omogućilo bi uvođenje sistema za elektronski prenos podataka sa poreskih registar kasa poreskih obveznika u bazu podataka PU i to u realnom vremenu, a sve u cilju efikasnijeg suzbijanja nelegalnog poslovanja.

Luštica Bay na deset međunarodnih sajmova

Projekat izgradnje rizorta Luštica Bay, najveće turističke investicije u Crnoj Gori, biće predstavljen na više od deset međunarodnih sajmova. Kako su najavili iz menadžmenta ovog rizorta, na ovaj način će promocija budućeg grada na Jadranu, ali i Crne Gore kao turističke destinacije, biti nastavljena tokom jesenjih i zimskih mjeseci.

Dan

Član borda podnio ostavku

Član odbora direktora Luke Bar Branko Branković (DPS) podnio je juče ostavku na tu funkciju, pa najavljena sjednica odbora direktora nije održana, potvrđeno je “Danu iz više izvora. Iako su na sjednicu došla četiri člana Anđelko Lojpur, Borislav Lalević, Sead Delalić i Aleksandar Jovović i imali potreban kvorum za održavanje sjednice, nijesmo uspjeli da saznamo razlog zbog kojeg se sjednica nije održala. Takođe, nijesmo uspjeli ni da saznamo razloge zbog kojih je Branković podnio ostavku.

Smanjuju kapital da pokriju minus od 30,6 miliona

Odbor direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG) predložio je akcionarima da pokriju akumulirani gubitak preduzeća kroz smanjenje kapitala. U pitanju je suma od 30,6 miliona eura, odnosno dug koji je nastao od 2008. do 2017. godine. Predlog borda direktora, na čijem čelu je Safet Kalač, našao se na dnevnom redu vanredne skupštine akcionara zakazane za 11. oktobar.

Lažna EPCG nagrađuje korisnike

Društvenom mrežom Fejsbukjuče je kružila objava sa strane EPCG o nagradnoj igri koja nije povezana sa kompanijom Elektroprivreda. Lažna stranica EPCG je poklanjala vaučere za 500 domaćinstava, povodom, kako su naveli, 150 godina kompanije. Iz Elektroprivrede su se oglasili na fejsbuk stranici navodeći da objava nije povezana sa njihovom kompanijom i zamolili kupce da ne daju svoje podatke. Preduzeli su sve kako bi se lažna stranica što prije ugasila.

Pobjeda

Rok za planska dokumenta produžen do 31. decembra

Vlada je do 31. decembra produžila rok za donošenje planskih dokumenata usvojivši prijedlog izmjena Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Zakonski prijedlogje upućen parlamentu na razmatranje po skraćenoj proceduri. Važećim zakonom rok je isticao 1. oktobra tekuće godine. Vlada je tako jučerašnjom odlukom izašla u susret zahtjevu Zajednice opština.

Biće promjena u koncesionom ugovoru za Aerodrome

Skupštinski Odbor za ekonomiju odlučio je juče da održi kontrolno saslušanje oko modela daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore. Termin kontrolnog saslušanja i odluku ko će biti saslušan donijeće naknadno.Predsjednik Odbora, Predrag Sekulić je predložio da se prije saslušanja Vladi uputi pismo sa zahtjevom za dostavljanje određene dokumentacije.

Uređaji će moći i da se iznajme

Većina poreskih obveznika već raspolaže savremenim modelima naplatnih uređaja, pa njihovo prilagođavanje za primjenu novog sistema neće izazvati značajne troškove. Za poreske obveznike koji do sada nijesu koristili naplatne uređaje tržište će ponuditi i mogućnost iznajmljivanja uređaja u cilju minimizovanja troškova-saopšteno je iz Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *