Moody’s upozorio na izazove u slučaju nedogovorenog Brexita

Agencija za kreditni rejting Moody’s u četvrtak je u upozorila Veliku Britaniju i Evropsku uniju da bi se mogle suočiti s „kreditnim izazovima” i drugim ekonomskim problemima u slučaju da ne uspiju da se dogovore o spornim pitanjima vezanim za Brexit.

Posljednjih mjeseci porasli su izgledi da Britanija u martu iduće godine izađe iz Evropske unije bez dogovora o režimu trgovine, čime bi se poremetila bilateralna razmjena, uz „značajne negativne posljedice po ekonomiju Velike Britanije i gospodarstva određenih članica EU-a”, stoji u izvještaju američke agencije Moody’s.

Takav bi scenario naštetio „ekonomskoj, fiskalnoj i institucionalnoj snazi” Velike Britanije, a najviše automobilskoj, avio i hemijskoj industriji i sektoru avioprevoza, upozorava Moody’s.

„Brexit bez dogovora o režimu trgovanja u značajnoj bi mjeri nepovoljno uticao na kreditno zaduživanje brojnih sektora, zbog viših troškova trgovine i potencijalnih poremećaja u logistici i lancima nabave”, navodi se u izvješću.

U Mood’ysu se pritom pozivaju na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda da bi britanska ekonomija – ne bude li postignut dogovor o trgovini s EU-om nakon Brexita – mogla pasti četiri odsto.

„I dalje mislimo da će Velika Britanija i EU na kraju postići dogovor kako bi se sačuvali mnogi – ali ne svi – važeći trgovinski aranžmani, pogotovo vezano za robnu trgovinu”, kazao je koautor Moody’sova izvještaja Colin Ellis.

“Nemoguće je tačno procijeniti uticaj nepostizanja dogovora budući da bi Velika Britanija i EU vjerovatno brzo preduzele mjere kako bi spriječile kratkoročne poremećaje. Svakako bi to predstavljalo značajnije izazove kada je u pitanju kreditiranje nego izlaz dogovoren pregovorima” zaključio je Ellis.

SEEbiz

Check Also

Bivšem viceguverneru CBCG određen pritvor do 72 sata

Bivšem viceguverneru Centralne banke Crne Gore Veliboru Miloševiću koji je danas uhapšen po nalogu Specijalnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *