Sa cijenom od 16 hiljada eura, dolazi prvi električni auto za široke mase (foto, video)

Dodajte komentar

Mnogi današnji električni automobili čvrsto su rezervisani samo za one koji mogu duboko zavući ruku u džep.

Ipak, budućnost donosi svoje i ekološki prihvatljiv automobil koji pomoću solarnih modula na sve strane puni svoje baterije uskoro će se naći na tržištu i neće biti rezervisan samo za bogate.

Kompanija Sono Motors razvila je automobil Sion sa sistemom 330 integriranih solarnih ćelija zaštićenih polikarbonatom koje nadopunjuju bateriju, a stvaraju same dovoljno energije za dnevnih 30 kilometara.

Najzeleniji detalj Siona je breSono, filtriranje vazduha pomoću specijalne mahovine na konzoli. Ona filtrira do 20% fine prašine i reguliše vlažnost unutar automobila, a mahovina ne zahtijeva nikakvo održavanje.

Mahovina je tako od nepoželjne biljke u okružju automobila postala jedan od elemenata kako održavati svoje vozilo.

Sionova baterija pruža autonomiju od 250 km, a može se plaćati u obliku mjesečnog najma ili je odmah kupiti za 4.000 eura.

Tako je kupcima pružena mogućnost izbora, a od ostalih dodatnih mogućnosti automobil posjeduje serijski klima uređaj, ABS, alarm, ESC, airbegove za vozača i suvozača i mogućnost da vuče teret do 750 kg.

Auto s takvim komponentama košta 16.000 eura, što je u poređenju sa današnjim standardima za električna vozila zaista mala cijena.

Sa Sionom se može dostići brzina od 140 km/h, a do „stotke“ dolazi za devet sekundi.

Sono Motors zabilježio je već 5.000 rezervacija za automobil, s njim se dobija garancija na dvije godine ili 100.000 km, serijska LED svjetla, ISOFIX, sistem informacija i mogućnosti USB i Bluetooth povezivanja, četiri zvučnika i električni servo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *