Neće biti novog rebalansa budžeta do kraja godine

1 komentar

Nije realno očekivatijoš jedan, odnosno treći rebalans državnog budžeta do kraja tekuće godine, saopštili su iz Ministarstva finansija Pobjedi.

U Ministarstvu su ocijenili da svi makroekonomski indikatori ukazuju na snažniji rast ekonomije, koji će se, kako kažu, odraziti i na stabilnu naplatu prihoda do kraja godine.

Prvi rebalans budžeta bio je u martu, a drugi u julu tekuće godine, a da su iz opozicije tada govorili da će biti još rebalansa do kraja tekuće godine.

“Donošenjem fiskalne strategije, rashodna strana budžeta je stavljena pod kontrolu. Zakonom je definisano da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, dok su sredstva u okviru kapitalnog budžeta za projekat auto-puta, koji je ujedno i najveći, već obezbijeđena. Istovremeno, uspješnim izlaskom na međunarodno tržište obveznica i dobijanjem garancije Svjetske banke pod veoma povoljnim uslovima obezbijeđena su sredstva za refinansiranje duga, finansiranje deficita i stvaranje rezerve. Na osnovu svih ovih razloga, nije realno očekivati još jedan rebalans budžeta do kraja godine”, naglasili su u Ministarstvu.

Vlada će, kako su kazali, nastaviti sa daljim sprovođenjem mjera fiskalne politike usmjerenih na dodatno jačanje fiskalne stabilnosti, kao i sprovođenjem strukturnih reformi.

Najnoviji izvještaj pokazuje da je u julu tekuće godine zabilježen suficit budžeta u iznosu od 17 miliona eura.

Nedavni, julski suficit rezultat je više naplate prihoda budžeta i nižih izdataka budžeta u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

“Prihodi budžeta u julu 2018. iznosili su 160,5 miliona ili 3,6 odsto BDP-a, što je u odnosu na jul 2017. godine više za 14,6 miliona ili 10 odsto. Sve kategorije poreskih prihoda su zabilježile rast. Naplata PDV veća je za 12,1 milion, kao rezultat povećanja standardne stope na 21 odsto i rasta ekonomske aktivnosti. Takođe, i porez na dobit i doprinosi su zabilježili rast od 1,8 miliona i 1,3 milion respektivno. Izdaci budžeta u julu ove godine iznosili su 143,6 miliona ili 3,2 odsto, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine niže za 2,2 miliona ili 1,5 odsto, prvenstveno zbog nižeg izdvajanja sredstava po osnovu prava iz oblasti socijalne zaštite i niže otplate obaveza iz prethodnog perioda”, objasnili su u Ministarstvu finansija.

Monstat će, kažu u Ministarstvu, 30. septembra objaviti rezultate obračuna kvartalnog BDP.

“Nakon čega će Ministarstvo finansija izraditi makroekonomske i fiskalne projekcije do kraja tekuće godine, koje će biti sastavni dio Zakona o budžetu za 2019. Tek nakon dobijanja podataka o makroekonomskim agregatima, bićemo u mogućnosti da procijenimo kretanje fiskalnih parametara do kraja godine”, pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Na pitanje koji su potencijalni rizici u ovom resoru kažu da su i oni markirani.

“Potencijalni rizici koji se mogu negativno odraziti na javne finansije do kraja godine su: promjena dinamike realizacije investicionih projekata, nesprovođenje mjera fiskalne konsolidacije u planiranom obimu, eventualno povećanje sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda, kao i potencijalno povećanje cijene auto-puta za deset odsto”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • a ko uopste vjeruje neuspjesnom ckl-u sa ovako intenciono sakupljenim informacijama koje nista ne znace, osim mozda sluze da se umiri MMF, koji uskoro stize u posjetu

    ali ovaj put ce ga interesovati imanentna kriza pa su ove vijesti i mjenjanje godista za penzionisanje dva leverage-a koje nudimo da im zamazemo oci

    bilo bi bijedno politicki, da nazalost nisu ocajnicki potezi kratkog roka, posto su uspjeli od gotovog da naprave veresiju u nasoj ekonomiji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *