U Dubaiju niče najveći neboder na svijetu sa 210 spratova

Dodajte komentar

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai, mogli bismo prozvati prijestolnicom super visokih nebodera. U ovom vijeku tamo su izgrađeni su desetine novih nebodera, od kojih su čak 22 viša od 300 metara, a još 19 ih je visoko između 250 i 300 metara.

Među njima je najpoznatiji i najviši Burj Kalifa, koji nakon otvaranja 2010. godine nosi titulu najvišeg nebodera na svijetu, s čak 828 metara visine od podnožja do samog vrha.

No, tu titulu mogao bi izgubiti već za dvije do tri godine i to od tornja koji se takođe gradi u Dubaiju u sklopu velikog rezidencijalno-poslovnog projekta Dubai Creek Harbour. Iako arhitekte i građevinari ne žele da otkriju precizne dimenzije novog tornja, nezvanićno nazvanog The Tower at the Dubai Creek Harbour, više medija pisalo je kako će biti visok čak 928 metara, tačno 100 više od Burj Kalife. Ranije ove godine čak se spekuliralo da bi mogao biti visok i 1300 metara, ali ta se brojka čini preuveličanom.

https://youtu.be/2HlfZDPdJjg

Poznato je da će novi toranj imati čak 210 spratova i da će pri vrhu imati istaknuti ovalni dio u obliku cvjetnog pupoljka u kojem će biti 10 čak 10 platformi s kojih će pucati pogled na grad, al i daleko šire područje. Uz to, tokom noći s tornja će visoko u nebo biti usmjeren snažan snop svijetla. Cijeli projekt trebao bi koštati oko milijardu dolara, a vjerovatno i više od toga s obzirom na nepredviđene troškove koji su uobičajeni kod ovakvih megaprojekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *