Smanjene količine nafte iz Irana podigla cijene na korak od 78 dolara

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 78 dolara budući da se iranski izvoz smanjuje pod uticajem američkih sankcija a Washington pokušava da pridobije ostale proizvođače da povećaju proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,97 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 25 centi, na 67,79 dolara.

“Uticaj američkih sankcija na Iran snažno se osjeća. Najviše zabrinjava, naravno, koliko iranske nafte nestaje s tržišta”, izjavio je Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Washington od saveznika traži da smanje uvoz iranske nafte i čini se da nekoliko azijskih kupaca, uključujući južnu Koreju, Japan i Indiju, prihvata taj zahtjev.

Američka vlada istovremeno želi da spriječi rast cijena nafte, koji bi mogao zakočiti ekonomske aktivnosti ili čak prouzrokovati usporavanje globalnog rasta. Američki ministar za energetiku Rick Perry sastao se juče u Washingtonu sa saudijskim ministrom Khalidom al-Falihom jer Trumpov kabinet potiče velike proizvođače da zadrže visok nivo proizvodnje.

Check Also

Skupština akcionara CGES krajem juna o raspodjeli dobiti

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), na kojoj će biti razmatrana odluka o raspodjeli prošlogodišnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *