EU tržišta: Energetski i rudarski sektor pogurali berze

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica su porasle, ponajviše u energetskom i rudarskom sektoru, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte zbog čega su trgovinske tenzije između SAD-a i Kine pale u drugi plan.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,15 posto, na 7.284 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 11.996 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.309 bodova.

Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru, za 1,2 posto, kao i rudarskom, za 1 posto.

Cijene nafte posljednjih dana snažno rastu jer ih podržava najava američkih sankcija protiv iranske naftne industrije, što bi moglo izazvati pad ponude ′crnog zlata′ na tržištima.

Nakon što je juče skočila više od 2 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla daljnjih 0,7 posto, na 79,60 dolara.

Pozitivno na tržišta utiče i jučerašnji rast berzanskih indeksa na Wall Streetu.

Ipak, trguje se suzdržano zbog jačanja tenzija između Washingtona i Pekinga, što opterećuje tržišta već nedjeljama.

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine jačaju od kada je prošle nedjelje istekao rok za javnu raspravu o predlogu predsjednika Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

I dok se čeka odluka o tome, Trump je poručio i kako je spreman da uvede dodatne carine na kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.

Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara, a Kina je najavila da će i na nove carine odgovoriti – carinama.

Zbog toga su na azijskim berzama cijene dionica pale deseti dan zaredom, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,3 posto, zaronivši na novi najniži nivo u 14 mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, na 22.604 boda.

HRPortfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *