Bitcoin se istopio za 443 milijarde dolara

“Medveđe” tržište kriptovaluta dostiglo je najniži nivo u 10 mjeseci, predvođeno padom najvećeg rivala bitcoina.

Vrijednost ethera krajem prošle nedjelje srušila se 9,5 posto dok se istovremeno vrijednost bitcoina snizila 2,5 posto. Bloombergov indeks koji prati kretanje najvažnijih svjetskih kriptovaluta oslabio je 4,5 posto i na najnižem je nivou od sredine novembra prošle godine.

Cijena bitcoina u ponedjeljak se blago oporavila oko 0,9 posto na 6289 dolara. Međutim, u odnosu na januar kada je tržišna vrijednost bitcoina dosegla 640 milijardi dolara, trenutno iznosi svega 197 milijardi dolara.

Cijena kriptovaluta na nedjeljnom nivou pada pet nedjelja od njih šest zbog zabrinutosti da će šire prihvatanje digitalnih valuta trajati duže nego što se pretpostavljalo.

Te su špekulacije dobile svoju djelimičnu potvrdu tokom vikenda u odluci američke Komisije za berze i vrijednosnice da privremeno obustavi trgovanje s dvije hartije od vrijednosti povezane s kriptovalutama.

“Privremena obustava dovela je do inicijalne negativne reakcije. No, to je još jedna prepreka koju tržište mora preskočiti“, izjavio je za Bloomberg Ryan Rabaglia, rukovodilac trgovanja u hongkonškoj kompaniji Octagon Strategy.

Vrijednost ethera brže pada od bitcoina zbog pretpostavke da startupi koji su izdali kriprovalute putem ICO-a ubrzano prodaju ether kako bi došli do novca za poslovanje.

Bitcoin se danas na platformi Coindeska kretao oko 6.230 dolara.

I ostale valute bilježe pad.

 

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *