Ponovo kreće privatizacija: PWC će procenjivati vrijednost NLB-a

Dodajte komentar

Nakon što u petak Nova ljubljanska banka objavi polugodišnje rezultate, članovi Nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga (SDH) imenovaće kompaniju koja će izvršiti procjenu banke previđene za privatizaciju. Vrlo je vjerovatno da će ovaj zadatak izvršiti londonski Pricewaterhouse Coopers kao i prošle godine, piše Delo.

NLB će u ponedjeljak, prema nezvaničnim informacijama, imati prvi susret sa finansijskim krugovima u funkciji privatizacije najveće slovenačke banke kroz IPO. Kao što je poznato, država bi ove godine trebalo da proda najmanje 50 a najviše 75% banke. Već ove sedmice, Nadzorni odbor SDH bi trebao da odabere kompaniju koja će procijeniti vrijednost ove državne banke i pripremiti raspon cijena za dionicu banke, za koji se očekuje da će biti javno objavljen 25. oktobra.

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da će se vrijednost vrtjeti oko 0,7 knjigovodstvene vrijednosti što, prema nedavno objavljenom polugodišnjim rezultatima, na kraju juna na konsolidovanom nivou iznosi 89,8 eura. Ako se držimo nezvaničnih informacija da su kupci u zaustavljenoj privatizaciji prošle godine bili spremni da plate do 0,8 knjigovodstvene vrijednosti, onda možemo zaključiti da je bi država ove godine za 75-postotni udio banke istržila oko pet miliona više nego u junu prošle godine, odnosno više od 940 miliona eura. I to uprkos činjenici da je država ljetos donijela zakon koji treba da štiti banku od više od 400 miliona eura vrijednog “napada” zbog preuzetih zahtjeva hrvatskih štediša LB.

U tu cijenu bi vjerovatno bila uključena isplata dividende banke, za koju banka mora i dalje dobiti zeleno svjetlo Evropske centralne banke.

Na isplatu čeka 270 miliona KM zadržane dobiti banke, a u ECB-u naginju cifri od 140 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *