Kako pripremiti savršenu “lift prezentaciju”

Dodajte komentar

Lift prezentacija (elevator pitch) je brz i kratak uvod u vaš posao, predstavljanje ideja potencijalnim ulagačima, dužine oko 30 sekundi. Ukoliko budete dovoljno jasni i konkretni, vaš posao na taj način možete prebaciti na “viši nivo”.

Sposobnost da kreativno izrazite prezentaciju u liftu može napraviti ključnu razliku za vas kao preduzetnika početnika. Šta je formula za dobru brzu prezentaciju koja vas može odvesti na naredni nivo?

Kako piše Forbes, prije nego što krenete da se nervirate u vezi sa svojom kratkom prezentacijom, budite svjesni da će vam trebati više njenih verzija.

Pripremite različite dužine trajanja prezentacije
Razmislite o tome koliko spratova idete liftom, odnosno koliko vremena ćete imati da nekome predstavite svoju ideju, na onovu toga spremite različite dužine trajanja prezentacije kako biste je uspješno predstavili.

Neka bude jednostavno
Možda u određenim situacijama treba da koristite industrijske izraze i termine, ali prilagođavanje upotrebe jezika i riječi definitivno može pomoći pri povezivanju. Uvjerite se da osoba kojoj predstavljate ideju zaista razumije šta joj govorite.

Obavezno naznačite ono što je jedinstveno i različito za vaš proizvod, uslugu ili kompaniju. Morate biti drugačiji da biste zaslužili pažnju.

Veoma je lako zadobiti pažnju za “lift prezentaciju”
Jednostavno započnite priču tako što ćete nekoga da pitate šta radi i čime se bavi. Ali onda nemojte da ostane na tome, već postavljajte pitanja, kako biste mogli da preduzmete sljedeći korak.

Budite spremni da odgovarate na pitanja
Razmišljajte o tome šta vas mogu upitati kada predstavite svoju ideju i spremite odgovore na ta pitanja.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *